Айолов: "Южен поток" ще заработи в срок

Изоставането от шест месеца е преодоляно, категоричен е зам.-енергийният министър

128 ~ 1 мин. четене

Въпреки че проектът "Южен поток" изоставаше с шест месеца заради преговорите по финансовия модел на проекта, газопроводът ще заработи в срок. Това каза зам.-енергийният министър Иван Айолов пред участниците в конференцията "ЕС-Балкани. Трасиране на пътя към възстановяване и растеж", организирана от списание "Икономист", цитиран от БНР.

"Останалите ангажименти по проекта вървят по график и в края на 2015 г. на българска територия ще има синьо гориво по тръбата на "Южен поток", увери Айолов.

"Техническите проблеми, отчуждителни процедури, всичко това върви по график. Съвместно предприятие "Южен поток-България", в което България и Русия имат по 50%, графикът, който е съгласуван като изпълнение, края на 2015-а година на българска територия трябва да има газ. След това като се върви по програмата - 2018 г. газ да има в Италия", обясни той.

Въпреки че финансовият модел на "Южен поток" няма да бъде променян, в момента се предоговарят параметрите му. "Вървят интензивни разговори за приключване и уреждане на финансовата част от проекта. Приоритетна задача е защита на националните интереси на България и да се търси консенсусно решение, за да има удовлетвореност и на двете страни", допълни Айолов.

Заместник-енергийният министър призна, че продължават преговорите между Русия и Европейската комисия по казуса с третия либерализационен пакет, от които се очакват разрешителни документи по проекта.

Подкрепи Economic.bg