Акциите на HP се сринаха до 10-годишно дъно

Силен спад от 13% на последната тъговска сесия свали книжата до 14.91 долара

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Акциите на компютърния гигант Hewlett-Packard (HP) се сринаха до 10-годишно дъно, след като главният изпълнителен директор на концерна Мег Уитман заяви, че ще трябва още време за преструктуриране на компанията, чиито успех се базира на производството на принтери и компютри, пише BBC.

Според Уитман приходите и през 2013 г. ще намалеят. И това на фона на жестоката загуба от почти 9 млрд. долара за последното тримесечие и планираното съкращение на около 27 хиляди работни места до 2014 г. Освен това очакванията за печалба на компанията за фискалната година са между 3.40 и 3.60 долара за акция, което е далеч под очакванията на анализаторите за положителен финансов резултат от 4.18 долара на акция.

По време на последната търговска сесия в Ню Йорк книжата на HP се сринаха с 13% до 14.91 за акция.

От 2016 г. обаче Мег Уитман очаква приходите на компанията да започнат да се повишават с темпа на растеж на БВП на САЩ. За тази фискална година обаче HP очаква спад на оборота между 11 и 13%. Подобно на конкурента си Dell, HP се бори да компенсира спадa в продажбите на компютри с приходи от друга дейност.

Подкрепи Economic.bg