Aко БЕХ реши за заема за "Южен поток", то той ще понесе отговорността

Обясняваме на ЕК защо не са прави и, че правим поне нещо за евентуалното спиране на транзита от Украйна, казва Иван Айолов

Зам.-министърът на енергетиката пред Economic:

Aко БЕХ реши за заема за
280 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ако съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземе решение по заема за газопровода „Южен поток”, то те си носят отговорността за това. Това коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Енергетика” Иван Айолов специално за агенция „Икономика” (Economic.bg).

Коментарът му е относно въпроса ни за проведеното заседание на борда на директорите, за което медиите научиха неофициално. «Не само че премиерът пое такъв ангажимент, но и министърът трябва да бъде информиран», призна Айолов.

Той призна, че никой няма право да работи по проекта, след като Еврокомисията (ЕК) нареди действията да се преустановят. «Аз не съм казвал такова нещо, че по проекта се работи. Ако медиите го съобщават, то толкова публикации вече се изписаха по проекта, че нямам думи!».

Според него, БЕХ е независимо дружество и може да заседава когато си пожелае. «Те могат да си правят каквото си искат, но ако вземат решение, то то трябва да бъде одобрено от принципала – тоест от министъра», коментира Айолов. «Попитайте БЕХ, попитайте председателя на борда на директорите, така наречения Димитър Христозов», казва той.

Убеждаваме ЕК, че "не са прави"

По думите му министерството имало "напредък" относно наказателната процедура на Еврокомисията (ЕК) срещу България за "Южен поток". "Обясняваме позицията си дали е така или не е така относно неспазването на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС". България обаче иска изключения от европравилата наравно с други проекти: "Искаме да не се мери с двоен аршин, а да сме с равни права".

"Позицията ни е в това, че не са прави. При тези условия за договори има 5 изпълнени проекта, сред които е Трансадриатическият газопровод (TAP). В този кръг също така попадат газопроводите от Северна Африка към Испания и Италия", обяснява той.

Според Иван Айолов по време на последните разговори в Дирекцията «Пазари и конкуренция» на ЕК от българската делегация успели да постигнат повече. Зам.-министърът Айолов съобщи, че утре събира всички експерти по енергетика за съвещание относно допълнителните мерки, които трябва да се направят и да се представят на ЕК. «Ще правя съвещание относно това какво може да се направи по въпроса», обясни той.

За «предателите», които са срещу «Южен поток»

Според него работата му е да защити «интереса на България», а не като «другите, които ходят и клеветят България, знаете за кого говоря» (зам.-министърът намеква за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна миналата седмица с еврокомисаря по енергетиката). «Това са предатели спрямо България!», възмути се още заместникът на Драгомир Стойнев по енергийна политика.

Ситуацията според него е «един геополитически скандал», в който България като една малка държава се е озовала. «Европа прави стрес-тестове на енергийните системи. А всъщност, ако Украйна спре газа, какво ше правим? По-добре да правим нещо, отколкото нищо да не се прави. Аз лично се отнасям положително към този проект», категоричен е Иван Айолов.Подкрепи Economic.bg