Ако не вадим газ, ще го купуваме от Румъния

Санираме ли панелките, още две поколения ще живеят в тях, казва Бойко Борисов в интервю за в. "Стандарт"

Путин знаеше, че Първанов и Станишев го лъжат за “Белене”

/със съкращения от вестник "Стандарт"/

 

- Г-н Борисов, все още е загадка как успяхте да се разберете с  руския премиер Владимир Путин по темата "Белене"? Има ли нещо, което все още не  знаем?

 

- Обадих му се, за да му кажа какво решение сме взели и че е  коректно първо да го разбере от мен, вместо да го научава от медиите. Казах му,  че в сряда влизам на Министерски съвет, където ще гласуваме отказа от "Белене".  След това уведомяваме президента и отивам в парламента, където да го  съобщим.

 

Казах му: Ти нямаш вина, нито руснаците имат вина, нито искам  да се прави проект "за" и "против" Русия. Просто това е един проект за атомна  централа, който след Фукушима разбуни много духовете и страховете на хората.  Виждаш как действам и с американските компании, не можеш да ме обвиниш в  пристрастие. Освен това ние с теб, когато беше тук, се разбрахме, че  Бургас-Александруполис няма да го правим, защото ти нямаш петрол. Скъпо е да се  прекара по тръба до България. Ние нямаме интерес, защото застрашава екологията.  Гърция пък е във финансов фалит. А по "Белене" се разбрахме да търсим голям  стратегически инвеститор. Може да е европейски, може американски. Положихме  много усилия - нито ти успя, нито аз. При това положение предлагам да не  продължаваме да нагнетяваме общественото напрежение вече пети или шести път да  се удължават споразумения с години наред и да си разваляме отношенията, които в  момента са толкова приятелски и партньорски. Ето дадохте повече разрешителни за  транспорта да работят, намаляваме цената на газа, правим "Южен поток", изгоден  много за двете страни. Така че предлагам да си довършим проекта с реактора по  "Белене", да го приберем или продадем, или да го модернизираме, или да го  направим хибрид, или каквото и да е.

 

И вчера заминаха експерти в Москва, които ще стоят до неделя,  за да решат всички тези детайли.

 

- А Путин какво ви отговори?

 

- Той каза, че и това е позиция, защото и "не" е отговор. И не  ни отива и на двамата да правим години наред едни и същи упражнения. И понеже  исках да се вземе това решение на Министерски съвет, затова изчаках сряда  сутрин. Не мисля, че един ден е фатален. Понеже тогава смениха времето,  разговорът ми с Путин от 10,30 остана за 11,30 и около час някъде си говорихме.  Затова не можах да отида на Дунав мост 2 и да правя първа копка в Пирдоп.  

 

- Всички обаче го разтълкуваха все едно нещо се случва.

 

- Напротив. Това беше единствената причина. Трябваше да летя с  хеликоптера, да пресирам времето, а в 16 ч имах много важно съвещание по други  теми. Имах и разговор с Брюксел. И затова не отидох. И както видяхте, точно  както казах, така и направих. На другия ден парламентът гласува решението с  подкрепата на всички партии без БСП, което е разбираемо. И не че те са искали да  строят "Белене", точно обратното. В сряда съм поръчал на юристите да извадят  всички документи за нарушение на конкурса.

 

- За АЕЦ "Белене"?

 

- Да, за обществените поръчки.

 

- Имате данни за такива нарушения?

 

- Те са видими. Не може да правиш конкурс за дострояване, а  след това да го събориш и да правиш нещо съвсем различно. Всеки, който поне  веднъж е правил конкурс с обществени поръчки, знае, че това просто е абсурдно  като теза.

 

Още преди две години сме сезирали прокуратурата. Чакам  обвинение.

 

- Решението за отстраняване на Трайчо Трайков беше ли свързано  с "Белене"?

 

- Тази тема съм я забравил. Няма какво да коментирам. Факт е,  че по въпроса за "Белене", който тревожеше най-много Трайков според думите му в  парламента, се видя, че много отдавна аз съм взел решението.

 

А по въпроса за HSBC банк, тя е консултант и нейните изводи са  еднакво валидни и за "Белене", и за 7-и реактор на "Козлодуй".

 

- Тоест ние няма да плащаме допълнително на банката за нова  оценка?

 

- Не. Те ще ни донесат до седмица-две доклада. В него ние ще  знаем вече колко ток ще се търси и каква е прогнозната цена, която ще важи и  след като удължим живота на 5-и и 6-и реактор, имаме седми блок и над 2000-3000  мегавата зелени енергии - водна, слънчева и ветро. Така ние отиваме някъде над  9000 мегавата плюс топлоелектрическите централи. А ако се направят и газови след  време, може да разполагаме с 10 000 мегавата. И тук трябва да седнем да говорим  по темата за енергийната ефективност. Това е приоритетът на приоритетите в  момента. Да накараме хората да си санират жилищата, да санираме болници, детски  градини, обществени сгради, от което ще спестим поне 1000-1500 мегавата. С други  думи, все едно още една централа да работи. Плюс това, че населението ще стане  по-богато. Не само че ще плаща по-малко с 30% на година, а санирайки сградите  си, те ще си удължат живота с поне 50-60 години. Иначе панелките трябва да се  съборят след 10-15 години. Ако сега ги санираме, още едно-две поколения ще  живеят в тях. Иначе какво ще стане с тези 770 000 панелни жилища? Над 2 милиона  и половина българи живеят в тях. Какво ще стане, като започнем да ги събаряме?  Ще излязат хората на палатки ли?

 

За да не се случи това, нуждата от саниране трябва да се  осъзнае от всеки един български гражданин.

 

- Казахте, че и за седми реактор на "Козлодуй" ще търсите  инвеститор. Ако не успеете да намерите, както стана с "Белене", какво ще се  случи?

 

- АЕЦ "Белене" беше компрометиран проект. Знаете, че в  Европейския съюз конкурсното начало и прозрачността са най-важни. Няма как някой  да дойде да инвестира в нещо, което практически е направено без конкурс.  Похарчени са огромни пари, ей така, без да се знае къде са отишли.

 

Аз съм убеден, че когато HSBC дадат всичките разчети и ние си  направим проектна компания и си подпишем IPS контракт, тази компания, която в  момента ще бъде 100% българска, ще си доплати реактора. И тогава излизаш на  пазара и търсиш инвеститор. Който иска, да купи акции.

 

- Руският газ за България поевтиня с 11%, но само до края на  годината. Какво ще стане след това?

 

- Газовите договори, сключени от Румен Овчаров, бяха предсрочно  прекратени. Именно заради това аз държах да запазим много нормални, приятелски и  колегиални отношения с руския премиер. Защото с неговото влияние в Русия той  може да направи така, че много прагматично и партньорски да развиваме едни  проекти и да излизаме от други. В случая "Южен поток" е изключително важен за  Русия. Особено след като Турция им разреши да минат през икономическата зона на  Черно море. Фактически тук те ще видят от нас пълно съдействие. Освен че ние  вече го направихме национален приоритетен проект, за да може през октомври да  започне да се строи. През септември 2015 г. вече трябва да тече газ по "Южен  поток". Значи имаме само няколко години. От друга страна, това е прекрасен  проект за България, защото ще отвори много работни места, ще даде възможност  наши строителни компании да участват. Така че по-добре да работим това, което е  в услуга и на двете страни. И аз мисля, че по този начин със седми реактор на  "Козлодуй" отговаряме и на руските интереси. В Москва прекрасно знаят, че  Станишев, Първанов и последното правителство умишлено не са строили "Белене".  

 

- А това обсъждали ли сте го с Путин?

 

- Разбира се, това е видно с просто око. Факт е, че до 2009 г.  те не направиха нищо, дори не подписаха IPS договор. Те искаха да се получи  сблъсък "за" и "против" Русия. Защо не изтеглиха 500 милиона да платят  реакторите, а взеха заем. Сега какво да търсим, има ли бетон, няма ли бетон? 500  милиона вече ги няма.

 

- Първанов заяви, че ако дойде на власт, ще върне проекта  "Белене".

 

- Защо не го е строил три години? Лъже техните избиратели.  Откъде ще намери 20 милиарда? Това са хора популисти. Понеже знаят, че няма да  се случи и си говорят. Нека, това не ми пречи.

 

- Не се ли притеснявате, че ядреното лоби ще подкрепи Първанов  в следващите избори?

 

- Ако три години Първанов е строил "Белене", разбирам. И те  прекрасно знаят, че това си е лъжа. Докато при нас е реално след 6-7 години да  започне строителството на седми реактор.

 

- След визитата ви в Грузия стана ясно, че България търси алтернативен вариант за доставка на газ от Каспийско море през Грузия. Как може  да стане това ?

 

- Готови сме с проектни проучвания за терминал на пристанище  Бургас. Сега ще направим и за Варна, защото пътят от грузинския порт Поти до там  е по-кратък.

 

- И на двете места у нас ли ще има интерконекторни връзки  ?

 

- Не, само на едно от тях. От ясните отношения, които имам с  премиерите на страните в региона, мога със сигурност да твърдя, че освен руския  газ, който идва по "Южен поток", по въпроса за диверсификацията са се  упражнявали всички. Но реално това не зависи от желанията на нашето правителство  или на предишното и по-предишното. Нито на президент или на когото и да  било.

 

- А от какво?

 

- Зависи от това дали геостратегически ще се позволи да се  доставя газ от Каспийския регион до някое пристанище за втечнен или компресиран  газ. В тази връзка предстоящото ми посещение в Баку е изключително важно. Ако  Азербайджан и Грузия се разберат с Русия и доставят газ на пристанището в Поти,  тогава около 23-24 кораба годишно могат да го транспортират до България. Два дни  трябват на танкера да мине Черно море. Това е много реално. Но, повтарям, ако в  геополитически план всичко е наред. Другата реална възможност за диверсификация  е от Румъния.

 

- На какво може да разчитаме по отношение на Румъния?

 

- През май ще правим интерконектор с тях. Румънците вече  започнаха да проучват шистов газ. Със сигурност и ще добиват.

 

- Значи ние ще купуваме техния газ?

 

- Разбира се. След като нямаме желание като държава да го  правим. Освен това OMV също откри добри находища на газ в Черно море. Убеден  съм, че и ние ще намерим газ в нашата акватория. Това също ще е вид  диверсификация.

 

- По отношение на шистовия газ загатнахте, че сте склонен отново да седнете на масата за преговори с еколозите. Ще го направите  ли?

 

- Това е работа на енергийния министър. През юли 2011 г.  подписахме решението, без да обезпечим хората с необходимата информация. Те се  уплашиха и ние отговорихме на страховете им, като наложихме мораториум. Сега  трябва да променим мораториума за конвенционалния газ, защото иначе не можем да  дупчим и за друг газ.

 

Мораториумът трябва да се прегласува. Преди няколко дни в  Румъния започнаха до нашата граница да дупчат за шистов газ. На тяхна територия,  но на нашата плоча. И сега ще е много глупаво от наша страна да внасяме скъп  газ, а в същото време съседите ни да добиват шистов газ и да ни го продават. При  положение че сме на една плоча. Но аз разбирам, че имаше и много хора, които  засилваха страховете. Така че, ако се обясни добре на българите, ако видим, че  технологията в Румъния работи и не създава проблеми, тогава може пак да седнем  да говорим с хората.

 

- Очаквате ли по-евтиният газ да свали цените и на други стоки  ?

 

- Надявам се. Това е пазарна икономика. Всеки сам си определя  цените. Преди живяхме в режим, когато имаше държавна планова комисия. Ние  работим да има конкуренция. В момента, когато говорим за диверсификация, то е  именно да има различни източници. Дали ще е за ток или за гориво, храни. Има ли  различни източници, винаги цената пада. Това е световна практика.

 

- Какво се случва с проекта "Набуко"?

 

- Българската част от газопровода става национален обект. По  този начин ще се облекчат административните процедури по получаването на  разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и самото строителство на  газопровода.

 

- Има ли шанс за вдигане на заплати и пенсии?

 

- Всички искаме колкото може повече по-големи заплати и пенсии. Но те са функция от икономиката. Когато икономиката има по-голям ръст, тогава ще  може да се случи.

 

- Не закъсняваме ли с емитирането на държавните ценни книжа  ?

 

- Правителството упълномощи Симеон Дянков да предприеме  необходимите действия за подготовка емитирането на държавни ценни книжа,  деноминирани в евро, на международните капиталови пазари. По решение на кабинета  министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до  2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща  ратификация.


- Лично се ангажирахте с драмата на работниците от Мадан и  Кърджали. Още много приватизационни сделки обаче са бомба със закъснител. Какво  може да се направи?

 

- Следприватизационният контрол вече е много добър. Просто той  не може да се задейства за след 5 години давност. Големите сделки станаха, преди  ние да дойдем на власт. Бяха минали годините за давност. Да не говорим за  наглостта на предишните правителство и парламент, които си бяха гласували закон,  който да ги освободи от съдебно преследване до 2009 година. Това е просто  уникално.

 

- Очаквате ли и други работници, които имат проблеми да ви  потърсят за помощ?

 

- Очаквам и ще се стараем на всички да помогнем. Защото това са  много хора, със семейства и деца. И ние не можем да казваме, понеже действително  държавата няма роля в този спор, нас не ни интересува, оправяйте се! Напротив, с  всички сили и възможности, които имаме, се стараем проблемите да се решат в  полза на работниците.

 

- Казахте, че ако ви бламират за Закона за конфискацията, ще  подадете оставка. Очаквате ли изненада от свои депутати ?

 

- Ако се случи нещо такова, просто на другия ден, като подам  оставка, няма да има депутати. Ще има избори. От моите депутати не го очаквам,  но това ще бъде много голям знак за Европа. Ако само ГЕРБ гласува "за", това ще  е голям шамар за политическата класа в България, за тези партии, които са  членове на ЕНП, за европейските социалисти и либерали. Защото за всички е ясно,  че точно този закон с тези текстове, ако не се приеме, ние се връщаме назад.  Затова се надявам гласовете на ГЕРБ заедно с тези на независимите депутати и на  Яне Янев да ни стигнат. Иначе ще е шамар за България. А аз шамаросана държава не  искам да управлявам. И затова на другата сутрин отиваме на  избори.

 

Велислава Панова

Сияна Севова

Коментари: 0