Златев с две мерки срещу скъпия бензин

Замразяване на цените или компаниите да работят без печалба са вариантите, но тепърва ще се правят разчети

Две мерки за удържане цените на горивата обсъдиха генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев и министрите на енергетиката Делян Добрев и на транспорта Ивайло Московски.

 

Тримата се срещнаха в икономическото ведоство вчера, като ден по-рано Златев съобщи за предстоящия разговор в кулоарите на парламента.

 

Едно от предложенията на Златев е налагане намораториум върху цените на дребно. Другото - да се постигне договорка с петролните компании да работят без печалба. "Лукойл" и сега работи с минимална печалба, пояснил енергийният шеф.

 

„Лукойл" е готова да работи с нулева печалба, ако има драматично повишение на цените на горивата, каза Златев след срещата, съобщи "Дарик".

 

Той допълни, че в момента е непредсказуемо накъде ще тръгне цената на нефта. „Защото при евентуални военни действия в страна, която е един от най-големите износители в света, това може рязко да повиши цената на суровия петрол, който е суровина за нашето производство", каза шефът на „Лукойл". При поскъпване на нефта, който се преработва в рафинерията, с около 34 на сто, компанията е вдигнала цените с 13 и 16 процента съответно при бензина и дизела, каза още Златев.

 

На въпроса дали е възможен мораториум върху цените на горивата, той отговори, че всяка от страните ще направи разчети и ще се състои още една среща, на която да се вземат решения. На нея било възможно да присъства и премиерът Бойко Борисов.

 

 

 

Коментари: 0