Ако си получим парите отменяме протеста

Не искаме политическо бреме, искаме да защитим интересите на производителите, казва Христо Цветанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)

244 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Цветанов, след последната среща на земеделските производители с премиера, удовлетвориха ли ви обещанията, които получихте за изплащане на субсидиите до края на деня днес?

Нашите искания бяха удовлетворени частично, защото бяхме написали и предадохме на премиера списък с шест искания. Основното от тях, заради което ескалира напрежение между нас и държавата, е искането ни да си получим парите от директните плащания на единица площ.

Увериха ни, че в понеделник 850 млн. лв. ще бъдат заредени по сметките на земеделските производители и във вторник, 19 февруари, сутринта, можем да очакваме тези пари да са налични по сметките.

 

- Ще отмените ли планирания протест?

Ако във вторник имаме постъпили пари по сметките си, повтарям – ако се случи това, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) няма да се включи в протеста.

 

- Какви са другите искания, които поставихте?

По време на срещата при премиера, на която присъстваха заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, и директорът на НАП Красимир Стефанов, коментирахме и изискването за връзка на Националната агенция за приходите (НАП) със земеделските стопанства и дали е необходимо да се поставят нивомери. Обединихме се около мнението, че земеделските производителите ще трябва да декларират всяка покупка на гориво, без да е необходимо да купуват апаратурата за връзка с НАП. Декларирането ще става чрез специален банер на сайта на приходната агенция.

Досега, по смисъла на закона, една част от земеделските производители трябваше да монтират такива устройства, които са на стойност между 12 и 20 хил. лв. – в зависимост от вида на нивомерите и колонките. Отпадането на това изискване беше записано в исканията ни.

 

- Какви обещания получихте от управляващите?

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов поеха ангажимент към нас в най-кратки срокове да разгледат около 700 проекта по мерки 121 и 123 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Тези проекти са предадени през август 2012 г.

Вторият ангажимент, който беше поет е до 15 март да започне изплащането на субсидиите по схемата за качествени плодове и зеленчуци. По нея трябва да се изплатят 15 млн. лв. от миналогодишния бюджет. Досега тези пари трябваше вече да са стигнали до земеделските производители. Както знаем, в България внасяме около 80% от плодовете и зеленчуците, които консумираме.

 

- Дадоха ли ви обяснение защо се стигна до забавянето на плащанията?

 На срещата ни в четвъртък, 14 февруари, премиерът каза, че е безкрайно ядосан – каквото и да означава това. А на срещата, която имахме на следващият ден Бойко Борисов каза само, че парите са намерени. Това е.

Ние не искаме да имаме политическо бреме. Не искаме като асоциация на земеделски производители да клатим правителство, нито да ни обвързват политически.

За нас е важно да защитим интересите на земеделските производители и по всякакъв начин да се опитаме да повишаваме престижа на земеделския производител. И най-вече - да създаваме условия за развитието на сектора.

 

- Бяхте споменали, че има редица негативни ефекти от забавянето на плащанията. Какви са те?

Основният негативен ефект са направените компромиси в производствения процес, които щяха да доведат до големи загуби в добивите.

Подкрепи Economic.bg