Албанската Belle Air спря работа

Компанията обяви като причина финансовите си проблеми

204 ~ 1 мин. четене

Нискотарифната албанска авиокомпания Belle Air преустанови дейност заради финансови проблеми. Компанията е най-големият превозвач в страната и извършва около половината от полетите. В официалното съобщение се казва, че преди 18 дни са били блокирани банковите й сметки и се изреждат още причини като общата икономическа ситуация, намалената покупателна способност на населението, рецесията на пазарите.

Превозвачът се извинява на клиентите си и заявява, че се надява на помощ от чуждестранни инвеститори.

Министърът на транспорта Едмонд Хаджинасто обаче казва, че сметките на Belle Air не са блокирани, компанията се ползва с държавна подкрепа, а данъчните са били готови да отложат погасяването на задължения към тях. По думите му виновни са ръководителите на Belle Air, които работели непрозрачно и слабо и макар в понеделник да са били отменени 15 полета е продължавала продажбата на билети.

Местните медии съобщават, че е в ход процедура за обявяване в несъстоятелност, а дълговете й са за 4.8 млн. евро при годишен оборот за 2012г. от около 110 млн. евро.

Belle Air изпълнява полети до повече от 15 летища предимно в Италия, но също така и до Гърция, Турция, Белгия и Великобритания. Авиопаркът й включва по три A-320 и А-319 и два ATR-72, но част от тях вече са върнати на компаниите, които бяха ги отдали на лизинг.

Подкрепи Economic.bg