Европейските валути на многогодишни върхове срещу йената

Златото се оттласна от четримесечното си дъно

208 ~ 4 мин. четене

Йената получи слабо облекчение днес и се отдалечи от 6-месечното дъно срещу долара след слаби данни за американската икономика. Японската валута обаче остава близо до многогодишните дъна срещу европейските валути. Еврото е устойчиво, въпреки спада вчера след предпазливи коментари на представители на ЕЦБ, докато британския паунд е стабилен, докато инвеститорите очакват коментари на председателя на АЦБ Марк Карни по-късно през деня.

Доларът слезе срещу йената на 101.52 при вчерашен 6-месечен връх от 101.91 след данни показали, че договорите за покупки на съществуващи жилища в САЩ са спаднали през октомври до 10-месечно дъно. Данните за кратко подкопаха оптимизма, че американската икономика е на солидна основа и провокираха теглене на печалби в долара, който нарасна с 1.9% срещу йената за само три работни дни. Йената обаче си остава под натиск заради ангажимента на ЯЦБ да поддържа ултра благосклонна търговия, което я прави най-добрата валута за финансиране на разносната търговия, като слабостта й е най-видима срещу европейските валути. Еврото се намира на 137.41 йени и е близо до 4-годишния връх от 137.98. Стерлингът удари в понеделник 5-годишен връх от 165.28, а днес е на 164.02. Швейцарският франк скочи вчера до 23-годишен връх от 112.12 йени. Франкът и йената са считани за валути предлагащи сигурност. Фактът, че йената е на най-ниски стойности за повече от две десетилетия срещу франка символизира колко е слаба в момента.

Европейските валути бяха подпомогнати от сигнали, че европейската икономика се възстановява бавно от нанесените от дълговата криза щети, въпреки че някои дилъри се учудват от силата на тези валути имайки предвид все още слабия растеж на Стария континент. Евро/долар е на 1.3530 и върна половината от вчерашните загуби, които дойдоха след предпазливи коментари от ЕЦБ. Членът на управителния съвет Ардо Хансън, който е председател на Естонската централна банка, заяви че ЕЦБ все още има пространство за нови намаления на лихвите. Неговите коментари идват след подобни на колегата му Кристиян Нойер, че лихвите трябва да останат на ниски нива за продължителен период от време и дори могат да бъдат намалени още ако се налага. Единната валута реагира доста рязко миналата сряда на статия, че ЕЦБ активно обмисля възможността за намаление на лихвите до отрицателни равнища. Така сега всякакви намеци за отрицателни лихви са внимателно следени след новината от миналата седмица, че тази опция се обмисля. Спекулациите за нови облекчения на ЕЦБ вероятно ще нараснат ако инфлацията в еврозоната, за която ще излязат данни в петък, покаже признаци за риск от дефлация.

За разлика от еврото, стерлинга намери подкрепа от очакванията, че АЦБ може да повиши лихвите по-рано отколкото индикира. Паундът е стабилен след силните данни вчера за одобрените ипотеки. Срещу долара се търгува на 1.6149 след неуспеха да пробие от началото на октомври свирепата съпротива около 1.6250. Днес председателя на АЦБ Марк Карни ще отговаря пред законодателите на въпроси свързани с монетарната политика и икономическите перспективи.

Златото се оттласна от четримесечното си дъно

Златото днес се търгува близо до 1-седмичен връх, подкрепено от покриване на къси позиции в предишния ден. Все още обаче изглежда вероятно спада да продължи заради слабото търсене от физическия сектор и несигурността около стимулите в САЩ.

Спот цената днес е 1251 долара за тройунция след достигнатите през нощта 1256.49 долара, което е най-висока стойност след 20 ноември. Вчера цената спадна до четири и половина месечно дъно от почти 1225 долара след което обаче последва възстановяване от покриване на къси позиции и покупки свързани с опции.

Металът падна под 1300 долара преди 3 седмици и от тогава не може да си възвърне това ниво. Дилърите очакват цената да остане под натиск докато няма ясна времева рамка на намалението на стимулите на Федералния резерв. Цената на златото загуби 1/4 от стойността си през тази година заради опасенията, че намалението на месечните покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара ще намалят привлекателността му като средство за защита срещу инфлацията. Някои очакват от Фед да започне с редукцията на стимулите още през следващия месец. Други отбелязват, че последните смесени данни могат да отложат промените за следващата година. Следващата важна новина, която ще бъде публикувана на 6 декември е доклада за трудовата заетост.

Физическото търсене, което обикновено дава подкрепа на цената, не успя да нарасне по начина по който го направи по-рано през годината, когато цената се срина с над 200 долара за само два дни. В понеделник покупките се увеличиха при спада под 1230 долара, но бързо се изчерпаха при новото покачване.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че в понеделник активите му са намалели с 3.30 тона. Отливът на средства от златните фондове, който е около 450 тона през тази година, изигра голяма роля за спада на цената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg