"Албена" АД раздава 0,25 лв. дивидент

Според изпълнителният директор Красимир Станев не е зле all inclusive предлагането да бъде свито с 15%

По 0,25 лева дивидент на акция ще раздаде за 2011 г. "Албена" АД. Това реши Общото събрание на дружеството. Поради икономическата криза на членовете на Съвета на директорите няма да се изплаща допълнително възнаграждение в размер на 1% от печалбата. Печалбата на "Албена" за миналата година е 8 614 986 лева.

"Сезонът стартира трудно, записани са с 20% по-малко туристи. Ръст се очаква само при руснаците - с 15%. Те спасяват икономиката ни", каза изпълнителният директор Красимир Станев, цитиран от Дарик радио. Има и 15-20 00 редовни български клиенти.

Цените в "Албена" това лято са с 5% по-високи и това е ход за генериране на по-голяма печалба, но се отразява негативно на потока. "Дали сме успели, ще може да се каже догодина по това време", коментира Станев.

В застой са и много от планираните реконструкции в курорта - на централния базар, на хотелите "Добруджа" и "Кардам", на боулинга. Планирано е и разширение от 4 на 12 метра на крайбрежната алея, както и нейното повдигане до 70 см. Тази година ще се направят със сигурност ремонти на хотел "Амелия" и на ресторантите "Рай" и "Елица", за които има предписание за обновяване от Областната дирекция по безопасност на храните. Ще бъдат вложени между 5 и 8 млн. лева.

Изпълнителният директор съобщи още, че курортът предвижда през 2013 г. два хотела да бъдат извадени от системата all inclusive. Той призна, че с нея се похабява от 5 до 20% от храната, която би могло да се оползотворява по някакъв начин, но мнение за това следва да дадат научни работници. "Наистина all inclusive предлагането се разрасна твърде много и не е зле да бъде свито с 15%", смята Станев, но добавя, че не може да се премахне, защото е изискване на пазара и туристите.

"Въпреки трудностите сме на пазара, търсени сме и не сме най-зле", посочи още Станев. Той смята, че догодина ще може да се каже, че "Албена" има най-хубавият плаж в България. Там обаче също има нужда от подобрения - подмяна на 1 000 чадъра, модернизиране на душовете, нови тоалетни и много още спортни атракции за сушата и във водата.

Коментари: 0