Alcatel-Lucent съкращава 10 хил. работни места

Стъпката е част от плана за свиване на разходите с 1 млрд. евро

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Френската компания Alcatel-Lucent ще съкрати 10 хил. работни места, тъй като главният изпълнителен директор на дружеството Мишел Комб ускорява намаляването на разходите с 1 млрд. евро - стъпка, която е част от плана за съживяване на нерентабилния френски производител на мрежово оборудване.

Съкращенията, които се очаква да продължат до 2015 г., представляват около 14% от работниците и служителите на Alcatel-Lucent. Към края на декември 2013 г. базираната в Париж компания е имала 72 хил. служители, пише Bloomberg.

Планът на френския производител на мрежово оборудване предвижда съкращаването на около 4100 работни места в Европа, Близкия Изток и Африка, още 3800 в Азия и 2100 в Северна и Южна Америка. Компанията планира да затвори и свои подразделения в Тулуза и Рен.

Сега Alcatel-Lucent ускорява плана си за съкращаване на разходите, след като предишните съкращения на хиляди служители, опитите за преструктуриране и продажбата на активи не успяха да помогнат на дружеството да се справи със загубите. Alcatel-Lucent не успя да се справи с натискът за намаляване на цените на оборудването и с конкуренцията от китайската Huawei Technologies Co.

"Това е нещо, което Alcatel трябва да направи", коментира Ерик Боде, анализатор на базираната в Париж Natixis Securities. Пазарният експерт обаче дава препоръка за покупка на акции на компанията, като според него мащабите на сегашния план за съкращения в Alcatel-Lucent показват решимостта на ръководството за бързо изпълнение на плана за възстановяване на компанията.

Подкрепи Economic.bg