Allianz с 1.4 млрд. евро печалба за три месеца

Най-големият застраховател в Европа отчете 53% ръст на печалбата

6418 ~ 1 мин. четене

Чистата печалба на Allianz, най-големият застраховател в Европа, надмина 1.4 млрд. евро през първото тримесечие на 2012 г. През същия период на миналата година печалбата е била едва 915 млн. евро, което е ръст от 53%. Анализаторите очакваха с около 7% по-малка печалба.

Според главния изпълнителен директор на компанията Майкъл Дикман причината за по-добрите резултати е нормализирането на пазара. През същото тримесечие на 2011 г. земетресението и последвалото цунами в Япония, както и наводненията в  Нова Зеландия, Австралия и Тайланд, донесоха на Allianz загуби от порядъка на 1.8 млрд. евро. По данни на един от най-големите презастрахователи в света изплатените от застрахователите обезщетения в глобален мащаб са били едва 3 млрд. долара, докато година по-рано загубите са били за 53 млрд. долара.

Дикман заяви още, че и трите бизнес сегмента на компанията - застраховка на имоти, застраховка "Живот" и управление на активи, са помогнали за постигането на добрите финансови резултати.

Още през март от компанията заявиха, че целта е за цялата 2012 г. оперативната печалба да бъде между 7.7 млрд. евро и 8.7 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg