Amazon се мести от Германия към Полша и Чехия

Причината са трудово-правните спорове в страната

156 ~ 1 мин. четене

Aмериканския интернет гигант Amazon смята да изгради пет нови логистични центъра в Чехия и Полша, съобщава полският в. "Пулс Бизнесу", цитиран от БГНЕС. Причината са трудово-правните спорове в Германия. Всеки от новите центрове ще бъде с площ около 100 хил. кв. м и ще струва между 50 и 60 млн. евро.

Публикацията, която се позовава на пожелали анонимност източници, обяснява решението на Amazon с проведените през май и юни в Германия стачки на няколкостотин служители, които изразиха недоволството си от отказва на Amazon да им даде съответстващо за сектора на дистрибуцията, а не на логистиката, заплащане. 

Ева Кауч от полската Агенция за регионално развитие във Вроцлав казала пред изданието, че наистина се водят преговори, но все още няма окончателно решение. Според "Пулс Бизнесу" два логистични центъра на Amazon може да бъдат открити край Вроцлав, а трети - край Познан.  Ако тези проекти бъдат реализирани, това ще означава нови 6000 работни места в Полша. 

Другите два центъра ще бъдат в Чехия.  Според информация на чешкия в. "Хосподарске новини" Amazon има планове да изгради единия от центровете близо до летището в Прага.

Подкрепи Economic.bg