Американски инвеститор в „Белене“ чака само да мине референдумът

Националното допитване е полезно, защото се повишава обществената информираност, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев

Снимка: БГНЕС

228 ~ 4 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Професор Тасев, защо според Вас Сергей Станишев не подписа договора с руснаците за АЕЦ "Белене", докато беше на власт?

- Искам да дам положителна оценка на Станишев, защото очевидно неговите съветници му докладваха, че има съществено забавяне по "Белене". Групата за управление на проекта беше създадена именно за това - да ускори процесите. Не стигна обаче времето. Така че е много трудно да даваш оценка,  особено когато си изправен пред нещо ново. Строителството на една ядрена централа е изключително сложно мероприятие и решенията се вземат в зависимост от ситуацията.

Ние сега сме изправени пред хипотезата: да строим или да не строим. Ситуацията се променя по-бързо, отколкото можем да вземем правилните решения.

- Какви са прогнозите Ви за референдума?

- Смятам, че се отива към 20% участие, за да може дебатът да отиде отново в парламента. Референдумът теоретично не може да се осъществи, защото е изключено 4 милиона и нещо души, да бъдат мобилизирани да гласуват. Дори не се притеснявам от асиметричния вариант на референдума, защото както е известно, ако кажем "Да", това не означава нищо за правителството, след като то е казало "Не, ние нямаме парите".

Но ако кажем "Не", при съществуващата нормативна уредба, това може да затвори пътя и на 7 и 8 блок. Нито едното, нито другото обаче ще се случи като се има предвид, че референдумът във формата, който е предвиден, няма да се състои.  Затова от тук нататък са възможни всякакви варианти.

Дебатът, който се води, острият политически сблъсък, който съществува, извади на повърхността много информация. Повишава се обществената информираност.

- Не е ли висока цената на референдума?

- Струва си да се похарчат 20 млн. лв., за да може обществото постепенно да се активизира и да се получат определени знания. Не е тайна, че немският гражданин, не разбира от електроенергия. За него електроенергията е това, че има един контакт, в който да си включиш прибора и нищо повече.

Докато българинът е съпричастен към тока.  Не мога да приема, че от политическа гледна точка това не е правилно. Има своя ефект сред обществото. Имаме ново поколение българи. Това е интернет обществото, което ще определя бъдещето на България. Фактически целият дебат е насочен към тези хора. Смятайте, че това е добра инвестиция в бъдещето.

- Бихте ли сравнили проекта "Белене" със споразуменията, които бяха постигнати с Русия за газопровода "Южен Поток" и договора за доставка на газ?

-    За "Южен поток" вече си признах, че това, което беше постигнато, надвиши моите очаквания. Русия направи уникални отстъпки. Никога не съм очаквал, че може да се стигне дотам.
 
Впоследствие може би ще стане ясно, че съвместната ни компания с "Газпром" ще получи доста висока транзитна такса. Защото българската страна е поставила ограничително условие.

Максимум до 15 година ние ще участваме в процеса без да получаваме дивиденти. А, за да може след 15-ата година паричният поток и печалбата да нарасне, трябва просто да се увеличи транзитната такса. Мисля, че и това е постигнато и ще стане ясно, че сме постигнали по-висока транзитна такса, отколкото при преговорите, които бяха водени през 1998 г.

- Как разбрахте?

- Изчислявам някои неща по косвени параметри. Затова политическият сблъсък е полезен за нас експертите, защото без да искат политиците и висшите чиновници започват да издават информация, която е квалифицирана в отделните й части. Достатъчно е да ги съберете и да получите пълната картина.

Например за знаменитата формула двама души трябваше да се изкажат отделно и да я разкрият без да искат.

- Какво разкриха двамата?

- Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че  базовата цена ще бъде с около 100 долара по-ниска, отколкото през януари. Веднага правим сметка - 400 минус 100 е 300. А, директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че функцията е равна на единица. Автоматично се вижда каква е формулата. Защото през 1998 г., когато бяха подписани  договорите, базовата цена беше 82.5 долара, а  функцията също беше равна на единица. От тук излиза уравнението. Така че сблъсъкът е изключително полезен за нас експертите. Ние можем да изчислим накъде вървят нещата.

- Накъде вървят?

- "Южен поток" като структуриране на проекта и като участие на България, без да се влагат пари, се получава паричен поток.

- Той минава през България.

- Да, той ще мине през България. От 15-ата година ще сме съсобственик на една много мощна машина за правене на пари, която до 15-та година се изплаща и от там нататък участваш.

- Очаквате ли някакви изненади. Например нови предложения от руската страна за финансиране под някаква форма?

- Скептичен съм, че оттук нататък държавата ще участва в проекта, независимо дали това или следващо правителство. Привърженик съм на частния проект, който според мен набира сила.

- Кой е този проект?

- Това е американският проект, за който бяха обявени намерения. Прогнозата ми е, че се изчаква, за да се види какво ще стане с референдума, след което ще започнат официално да изпълняват своя план. Защото точно това е правилното решение на задачата. Защото, ако ние оставим проекта "Белене" замразен, реално започваме да губим.

- Трябва обаче да се намери министър-председател, който да подпише.

- Всеки министър-председател трябва да бъде запомнен с нещо. Нещо голямо, нещо велико. Нали това е ролята на политиците? Не да пълнят най-гледаното време по телевизиите, а да вземат стратегически правилните решения. Бях възхитен от един политолог, който даде изключително точно определение за това какво е политик и какво е държавник. Политикът има хоризонт на планиране в рамките на мандата си. А държавникът в стратегическия хоризонт. Така че наистина в България има много политици, но малко държавници. Крайно време е този процес на трансформация на политическата ни класа в държавническа да се ускори.

Подкрепи Economic.bg