Американски компании инвестират $14 млрд. в Африка

Щатите целят да наваксат изоставането в сътрудничеството от Китай, Индия, Япония и ЕС.

Американски компании инвестират $14 млрд. в Африка
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че американски компании предстои да направят инвестиции за 14 млрд. в Африка, съобщава Белият дом, цитиран от Reuters.

Новината идва по време на американо-африкански бизнес форум във Вашингтон, който има за цел да афишира интереса на САЩ в заздравяването на икономическите връзки с развиващите се африкански пазари. Участие в конференцията ще вземат топ мениджъри на големи щатски корпорации и редица държавни лидери. Събитието е организирано от секретаря по търговията Пени Прицкър, бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг и бившия президент Бил Клинтън.

Инвестициите ще са насочени в секторите строителство, зелена енергия, банкиране и информационни технологии. Над деветдесет компании са заявили присъствието си, сред които Chevron, Citigroup, Ford Motor Co, General electric, Lockheed Martin, Marriott Intrnational, Morgan Stanley и Wall-Mart. Освен политически фигури, Африка ще бъде представена от няколко търговски дружества.

От президентската администрация не съобщават повече подробности за договорите, както и кои компании участват в тях. „Тези споразумения доказват, че САЩ е отворена за повече бизнес с Африка, чийто икономически възход тепърва предстои”, казва Прицкър в обръщение. „Всеки ден 250 хил. американци отиват на работа, благодарение на износа ни за континента. Контрактите ще доведат до повишаване на заетостта и ще ускорят просперитета от двете страни на Атлантика”, допълва тя.

Мнозина анализатори критикуват щатската политика към Африка, определяйки икономическото сътрудничество като изоставащо, имайки предвид действията на Китай, Индия, Япония и Европейския съюз.

Коментари: 0