Амнон Халпер: Терористите са търсили лесна цел

Атентатът не е насочен към България, смята бившият шеф на полицията в Тел Авив

6948 ~ 1 мин. четене

Атентатът е случайност, не мисля, че е специално насочено към България. Това заяви Амнон Халпер, бивш шеф на полицията в Тел Авив пред БНТ1. По думите му терористите са търсили „мека” цел и са я намерили в Бургас. Това означава, че е много лесно да се извърши атентата. 260 000 израилтяни са били в Бургас от началото на годината, каза Халпер.

Според него, тези, които са запланирали акта, са били добре запознати.

Вероятно начина, по който ще продължим е да разследваме това, което каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, че всичко води към Иран, каза бившият полицейски шеф.

Това е типичен начин на изпълнение на терористичен акт. Прилича на останалите, носи същите чанти, а и не е трудно да се намерят фалшиви документи.

Разкриването отнема малко повече време, но е ясно кой е отговорен за атаките. По някога организациите гордо заявяват, че те са го направили, в други държави се намират връзките.

Все още никой не е поел отговорност и най-вероятно никой няма да го направи, защото може да има близки връзки с България, които би искал да съхрани, каза Халпер.

При последните случаи в Баку, Тайланд и Индия стана ясно часове след случката кой стои зад атентата. Подобни атентати не могат да бъдат предотвратени, категоричен бе специалистът.

 

Подкрепи Economic.bg