Ampera е най-продаваният автомобил в Европа

Електрическият аявтомобил на Opel е най-продаван на няколко ключови пазара, като Холандия, Германия и Швейцария

Революционният електрически автомобил Ampera на Opel е най-продаваният лек електрически автомобил в Европа според отчета на продажбите от май 2012 година. С дял над 20 процента от европейския сегмент спечелилата множество награди Ampera вече е изпреварила всичките си съперници.


В Холандия Ampera е завзела над 77 процента от пазарния дял на леките електрически автомобили през май. Това я прави безспорен лидер в нейния сегмент с много голяма преднина пред всичките й конкуренти, които имат едноцифрен процент дялове. За тази година до момента средният пазарен дял на Ampera в Холандия е над 50 процента, което подчертава нарастващата й популярност в тази страна. На основата на последните налични данни Ampera също така е най-продаваният електрически автомобил в Германия с дял над една трета от сегмента и в Швейцария с 44 процента.


Ampera спечели над 50 национални и международни награди, включително отличието „Автомобил на годината 2012” и “Световен екологичен автомобил на 2011 година”. Моделът получи и отличия за безопасност като например максималните 5 звезди в тестовете Euro NCAP, съобщи Speed-Press.


Електрическият двигател с мощност 150 к.с. на Ampera се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 16 кВтч. В зависимост от стила на шофиране и пътните условия, автомобилът може да измине между 40 и 80 км при чисто електрическо захранване от батерията без да се отделят каквито и да било емисии. Колелата на Ampera се задвижват по електрически път по всяко време. В режим на удължен пробег, който се активира при условие, че батерията е достигнала своето минимално ниво на заряд, бензиновият 1.4-литров (86 к.с.) двигател с вътрешно горене задвижва генератор, който осигурява ток за електрическия мотор. Този удължаващ пробега агрегат позволява достигане на оперативен пробег над 500 километра с едно зареждане.

Коментари: 0