Ангелкова привлича IT-бизнеса към работата по Закона за е-управление

Работещото електронно управление е основа за бизнес-средата, увериха министъра от бранша

Ангелкова привлича IT-бизнеса към работата по Закона за е-управление
Автор: Николай Марченко

Екип от утвърдени експерти по право и информационни технологии започва работа по промените в Закона за електронното управление (ЗЕУ). Това oбяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова на работна среща с представители на браншови и работодателски организации от IT-сектора, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Tя увери, че към работата по законопроекта ще бъдат привлечени и представители на IT-бизнеса. Министърът заяви, че в областта на електронното управление ще следва “политиката на приемственост, за да може следващият парламент да обсъжда закон, който е обществено приемлив”.

“Целта е законът да стане работещ и ефективен”, каза министър Ангелкова. По думите й, новите текстове трябва да регламентират функциите на държавния системен администратор, който ще осигури поддръжката и устойчивостта на разработените от бизнеса системи по проекти, които вече са приключили.

“Трябва да спре работата на парче, за да може най-накрая когато един гражданин или юридическо лице има нужда от комплексна услуга, свързана с данни, които се съхраняват в няколко администрации, да заяви и получи документа онлайн”, смята Ангелкова.

IT-министърът подчерта, че за да бъдат реализирани задачите, които екипът на ведомството си е поставил, имало нужда “от подкрепата, както и от реалното участие на експерти от бранша в обсъждането на нормативните промени”.

На свой ред представителите на браншовите и работодателски организации подчертаха тяхното убеждение, че “работещото електронно правителство е основна стъпка за подобряване на бизнес средата в страната”. Те изразиха пълната си готовност да участват в професионалните обсъждания на проектите на закони и политики, за да бъде “постигнат консенсус за бъдещото развитие на сектора”.  

Коментари: 0