Apple и HTC се споразумяха по патентните спорове

Двете компании са подписали 10-годишно споразумение за лицензиране

Технологичните компании Apple и HTC обявиха, че са постигнали глобално споразумение по патентните спорове, които се водят от години. Двете компании са подписали 10-годишно споразумение за лицензиране, което слага край на първата от големите битки на Apple с конкурентите й на пазара.

Apple и HTC не дадоха детайли около споразумението. В съвместно изявление, изпълнителният директор на американската компания Тим Кук казва, че е щастлив, че се е стигнало до споразумение.

"Ще продължим да сме „лазерно" фокусирани върху иновациите", казва Кук. Шефът на HTC Питър Чоу също каза, че компанията му е изключително щастлива, че е разрешила проблема и може да се фокусира „върху иновации, а не върху съдебни дела

Apple заведоха дело срещу HTC през 2010 г., като обвиниха тайванския производител на смартфони, че нарушава патентована технология на производителя на iPhone. Това бе първата от многото правни битки, стартирани от Apple, срещу производител, който използва операционната система на Google Android.

След делото срещу HTC, смартфон патентните войни на Apple се прехвърлиха и към конкуренти като Samsung Electronics и притежаваната от Google Motorola Mobility.

Производителят на iPhone спечели обезщетение от 1.05 милиарда долара, по дело срещу Samsung през август в САЩ, докато делото срещу Motorola досега не води до решителна победа за никой.

Основната победа на Apple срещу HTC досега бе, че използвайки съдебния процес компанията успя да спре нормалните доставки на телефоните на тайванската компания в САЩ.

Миналата година щатската Комисия по международна търговия отсъди, че НТС нарушава един от четирите патента, за които Apple води дело и на тази база спря вноса в САЩ на някои от моделите телефони на тайванската компания.

Коментари: 0