Испания протестира срещу банките

Ежедневно банките конфискуват по 500 жилища

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вълна от протести срещу банките в Испания предизвика самоубийството на жена, защото съдия-изпълнители са влезли в дома й, за да го конфискуват, предаде БНТ. Дори премиерът Мариано Рахой нарече законите "нечовешки" и призова да бъдат създадени по-гъвкави правила.

53-годишна жена, служителка в автобусното депо, майка на 21-годишна дъщеря и съпруга на бивш градски съветник - това е поредната жертва на финансовата криза в Испания. Жената скочила от четвъртия етаж, след като й казали, че трябва да напусне апартамента си. Това е вторият подобен случай в Испания през последните седмици.

"Трябва да спрат да спасяват банките. Трябва да спасяват хората", казват протестиращите.

В демонстрациите се включиха и хора, останали без жилища. Според статистиката от началото на кризата около 400 хиляди семейства са останали без дом заради неплатени ипотеки. Ежедневно банките конфискуват по 500 жилища. Протестиращите развяваха плакати със зловещи надписи - "Банкери, не забравяйте, ние имаме въже".

"След няколко години сигурно ще започнем да се убиваме помежду си. Това, което се случи, не е краят. Сега се самоуби тази жена, но утре може да съм аз. Мислиш си, че психически си добре, но никога не знаеш кога ще изпаднеш в подобна ситуация и ще се пречупиш", споделя протестираща испанка.

Банката, в която 53-годишната жена беше ипотекирала жилището си, обяви, че спира да отнема имущество. Сега надеждите на испанците са решението да бъде последвано и от останалите банки в страната.

Коментари: 0