Apple плаща $21 млн. за "часовника"

Приложението Clock app използва дизайна на часовника на швейцарските железници

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple ще плати 21 млн. долара на Швейцарският железопътен оператор SBB, за да използва дизайна на часовника на федералните железници в своя iPad, пише швейцарският вестник "Тагесанцайгер".

През септември представители на SBB обвиниха Apple, че нарушава правата за интелектуална собственост, като използва "Часовника" в новата операционна система iOS6. Месец по-късно двете компании стигнаха до официално споразумение, което даде право на американската компания да използва дизайна. Тогава обаче не беше обявено колко ще е финансовата компенсация.

Дизайнерите на Apple са харесали швейцарския часовник с червен секундарник, който напомня на сигналния флаг на гарите, и са го копирали за дизайна на новия Clock app на iPad в операционната система iOS 6.

Засега швейцарските железници отказват да коментират обявената сума. Представител на жп компанията заяви, че SBB е горда, че такава голяма марка като Apple използва техен образ.

Часовникът с открояващата се червена секундна стрелка, който и досега се поставя в чакалните и по гарите в Швейцария, е създаден през 1944 г. от служителя на жп компанията Ханс Хилфикер.

Циферблатът на Хилфикер е един от символите на Швейцария.

Коментари: 0