Икономическото възстановяване от Арабската пролет ще е бавно

Прогнозата е, че държавите от Близкия Изток и Северна Африка, в които избухнаха масови протести, възстановяването ще е бавно и през 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Много от икономиките засегнати от Арабската пролет ще продължат да се възстановяват бавно и през следващата година.  Това е прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), изразена в 2-годишната прогноза за перспективите пред Близкия Изток и Северна Африка. В изнесения доклад се посочва, че слабото възстановяване в тези страни ще бъде съпроводено от висока инфлация и безработица.

Според анализаторите на фонда частичното връщане на политическата стабилност би позволило и по-бързо възстановяване на Египет, Йордания, Мароко, Либия, Тунис и Йемен през 2013 г. Те обаче посочват, че проблемите в Европа ще окажат допълнителен натиск върху тези държави. "В някои от тези държави износът се е свил рязко и все още не се е отлепил от дъното", се казва в анализа.

"Икономическият ръст се очаква да остане под дългосрочните трендове, а безработицата вероятно ще се увеличи, заради слабото външно търсене, високите цени на храните, скъпите горива, както и заради напрежението и политическата несигурност", се казва още в доклада.

Прогнозата на МВФ за общия Брутен вътрешен продукт (БВП) на шестте държави е той да нарасне с 3.6% през следващата година. През тази година икономическият ръст се очаква да бъде 2%, докато през 2011 г. беше 1.2%. През 2010 г., преди започването на Арабската пролет, годишният ръст беше 4.7%.

Заради слабото търсене в световен мащаб, търговският баланс на шестте държави ще се подобри съвсем леко през следващата година. Вносът на стоки и услуги през 2013 г. ще надвишава износа с 4.6% от БВП, след като през тази година се очаква дефицитът да бъде 5.4% от БВП.

МВФ предлага някои от тези държави трябва да обмислят да въведат по гъвката политика при лихвените си нива. Това ще помогне да се преодолее опасността от обезценка на валутите.

Слабите валути ще засилят инфлацията, която според експертите на фонда ще вдигне инфлацията до средно 8.6% в тези държави през 2013 г. от 7.8% през тази година.

Коментари: 0