Apple пред първи спад на печалбата за последното десетилетие

Очакванията са положителният резултат да се понижи с 2% до 12.8 млрд. долара

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американската технологична корпорация Apple Inc може да отчете първи спад на печалбата за последното десетилетие, заради забавяне в продажбите на най-новия смартфон на компанията - iPhone 5.

18 месеца след като Тим Кук пое поста главен изпълнителен директор от Стив Джобс, Кук е изправен пред проблеми свързани с нарастващи производствени разходи, конкуренцията от Samsung Electronics Co и забавянето на растежа в продажбите на смартфони в света. Тези фактори заплашват в най-голяма степен печалбата на най-скъпата компания в света, пише Bloomberg.

Очакванията са в утрешния доклад да се види, че печалбата на Apple за изминалото тримесечие се е понижила с 2% до 12.8 млрд. долара, или 13.48 долара за акция. Това е според прогнозите на анализатори, събрани от Bloomberg. Очакванията на пазарните специалисти са продажбите да се повишат с 18% до 54,8 млрд. долара. Това обаче ще е най-бавният темп на растеж от 2009 г. насам.

Акциите на Apple са намалели с почти 30% от септември насам, когато се изкачиха до исторически връх. По този начин компанията изтри около 190 млрд. долара от пазарната си капитализация заради опасенията, че търсенето на iPhone и iPad намалява.

Подкрепи Economic.bg