България няма пари да върне заема на BNP Paribas за „Белене“

Делян Добрев ще поиска рефинансиране на кредита, за да се отложи плащането на главницата

Снимка: БГНЕС

200 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

България няма откъде да вземе пари, за да върне оставащата част от кредита към френската банка BNP Paribas, който беше изтеглен за да се финансират първоначалните дейности по изграждане на АЕЦ "Белене". Това каза пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Бившият кабинет много добре е знаел, че RWE няма да участват в "Белене". Въпреки това са дали аванс за оборудването без да е осигурено финансиране. Харчили са и пари от държавния бюджет - 200 млн. лв. през 2008 г. и още 100 млн. през 2009 г.", твърди Добрев. Той изрази недоумение и от изтеглените 250 млн. евро кредит от BNP Paribas. "Миналата година успяхме да платим 100 млн. лв. от тези пари, но в края на май тази година трябва да намерим още 400 млн. лв. Това е основният въпрос, на който се опитваме да намерим отговор в икономическото министерство. Никой няма да ми даде 400 млн. лв. и то за връщане на заем. Ще рефинансирам този кредит - т.е. ще го отложа с няколко години", обясни икономическият министър.

Делян Добрев отново показа разсекретените вчера писма от германския енергиен гигант RWE, който беше избран за стратегически инвеститор за строителството на "Белене". "Писмата започнаха да излизат след проверките на парламентарната комисия за АЕЦ "Белене". Те разкриват истината - че БСП винаги са знаели, че проектът е на стойност 10 млрд. евро. RWE са им го написали черно на бяло. Нашата вина е, че не успяхме да намерим по-рано писмата. Тяхната е, че 4 години са лъгали за цената", коментира Добрев.

Той е категоричен, че на арбитража по делото, което заведе "Атомстройекспорт" срещу България за 1 млрд. евро., адвокатите на страната ни ще докажат, че вече сме платили по-голяма част от оборудването и руската компания няма основание да иска това обезщетение.

Икономическият министър коментира и ситуацията около ВМЗ Сопот. "Очаквам едно плащане, в началото на тази седмица, с което ще преведем една заплата и един аванс на работниците. По-голямата тема е ще го има ли ВМЗ или не. Трябва да преструктурираме предприятието. И съкращения трябват", каза още Добрев.

Подкрепи Economic.bg