Аррle строи луксозен кампус за 5 млрд. долара

Новият кампус ще бъде в състояние да побере едновременно до 13 хил. служителя на корпорацията

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Новият кампус на американската технологична корпорация Apple ще струва 5 млрд. долара. За това съобщава Bloomberg Businessweek, позовавайки се на източници от компанията. Предишните слухове оценяваха проекта на близо 3 млрд. долара.

Изданието отбелязва, че стойността на Campus 2 ще надвишава дори тази на Световния търговски център, който се строи на мястото на стария, разрушен при терористичната атака на 11 септември 2001 г.

Новият кампус на Apple ще бъде в състояние да побере едновременно до 13 хил. служителя на корпорацията. В центъра на 4-етажната сграда, в която ще се използват само извити стъкла, ще се намира парк с над 6 хил. живи дръвчета. Предвидено е строителството на зала за презентации и кафене за 3000 посетители.

Германската компания Seele, която е натоварена със създаването на извитата стъклена фасада на Campus 2, обяви, че за целта ще трябва да произведе около 6 кв. км от стъклото. За да се вмести в сроковете, тя е трябвало да удвои капацитета на заводите си.

Завършването на строителството на Campus 2 първоначално бе планирано за 2015 г., но сега срокът е отложен за 2016 г.. Това се дължи на факта, че британската архитектурна компания Foster + Partners – изпълнител на проекта, търси начини за намаляване на разходите най-малко с 1 млрд. долара.

Проектът Campus 2 бе представен на публиката още през 2011 г. от Стив Джобс. Дори тогавашният му бюджет от 3 млрд. долара се смяташе за твърде голям. Въпреки това, Джобс вярваше, че разходите са оправдани, защото в представите му Campus 2 трябваше да стане най-добрата офис сграда в света.

Подкрепи Economic.bg