Асен Василев към малките фирми: Тръгвайте към банките

Само ДКЕВР може да каже дали ще се намали цената на тока след изключване на 40% от ВЕИ централите, коментира служебният икономически министър

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Инициативата JEREMIE II вече е пусната по търговските банки и малките и средни предприятия могат да ползват кредити с лихва наполовина. Малкият бизнес има на разположение 380 млн. евро - моля ви отидете до банките и ги вземете. Това каза в ефира на bTV служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Той коментира и горещата тема енергетика. "Само Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да каже дали ще се намали цената на тока след изключване на 40% от ВЕИ централите, които не отговарят на законовите разпоредби. Това спиране ще е временно - докато изпълнят изискванията", обясни Василев.

Икономическият министър коментира и спирането на износа към Турция. Според него намалението е по технически причини, защото в момента турската система се синхронизира в европейската. Такава ползва и България. "Има кабел" за 1200 мегавата, но заради синхронизирането се подават около 200 мегавата, поясни Асен Василев. Той припомни, че енергията от възобновяемите източници е с фиксирани цени. "Много внимателно трябва да пипаме в системата, за да не плащаме след това лихви по дела, които евентуално ще бъдат заведени. Всички действия трябва да са изцяло в рамките на европейските регулации и закона", убеден е Асен Василев.

"При либерализация на балансиран енергиен пазар цената на тока първоначално се повишава и след това пада. Нашият пазар обаче не е балансиран - имаме свръхпроизводство. При правилна либерализация няма да се стигне до увеличаване", поясни Асен Василев.

Подкрепи Economic.bg