В годините на прехода държавата изхарчи неефективно 720 млрд. лв.

Боян Дуранкев е категорично против плоския данък и е убеден, че той трябва да се премахне

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През последните повече от 23 години на преход държавата е изхарчила неефективно 720 млрд. лв. Това каза ефира на Нова телевизия Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК). "След началото на прехода сме изхарчили 720 млрд. лв. Това са неефективно изхарчени пари от държавата. Трябва по-малко държава - дайте свобода на бизнеса", апелира Данев.

Данните му показват, че в периода 2008-2012 г. са изхарчени допълнително 4.2 млрд.  лв. от фискалния резерв и още 4 млрд. лв. заеми. "Над 8 млрд. лв. са налети допълнително в икономиката извън събраните цифри, а за три години сме прахосали над 8 млрд. лв. и то извън европейските фондове", убеден е Божидар Данев.

Професорът от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Боян Дуранкев обясни, че в момента брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението е 130% спрямо 1990 г., но работната заплата е малко над 30% като дял от създадения продукт. "Т.е. бизнесът се е напечелили и е забравил да инвестира. Това са проблеми на САЩ и Европа", твърди Дуранкев.

Божидар Данев добави, че от България се изнася национален доход от големите корпорации (български и чужди) - постепенно целият висок доход от иновациите се изнася навън и тук остават дребните производства.

Двамата икономисти влязоха в задочен спор за плоския данък. Боян Дуранкев е категоричен - този данък трябва да бъде премахнат. Божидар Данев обаче е на мнение, че налогът трябва да остане.

Подкрепи Economic.bg