Най-добрата помощ за бедните е създаването на работни места

Деяна Костадинова е категорична, че само доказано неусвояемите средства за инфраструктура са прехвърлени за помощи за социално слабите

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-важното за нас беше да не се спират инвестициите в инфраструктура. Разчетите са направени така, че планираните инвестиции да не бъдат спрени. Анализът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) показа, че средствата, които бяха прехвърлени за финансиране на част от спешния пакет мерки за осигуряване на заетост и подпомагане на домакинствата у нас, нямаше как да се усвоят до края на годината. Това каза в интервю за Нова телевизия Деяна Костадинов, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство.

"Този пакет от близо 41 млн. лв. предстои да бъде разпределен до края на следващата седмица. След това ще бъдат анализирани предложенията на синдикати, работодатели и правителство за намиране на начин за подпомагане на най-нуждаещите се", добави Костадинова. Тя е убедена, че най-добрата помощ е да се създават работни места, защото по този начин държавата получава продукт срещу парите си.

"Националният план по заетостта досега беше с бюджет от 73 млн. лв. Предлагаме основна част от тези пари да се използват за мерките за намаляване на безработицата - да се подкрепят трайно безработните, майките с малки деца да се върнат на работа и хората, които искат да стартират малък бизнес", добави Деяна Костадинова.

Тя поясни, че е взето решение да се даде еднократна помощ на лицата, на които доходът надвишава с до 10 лв. прага за енергийна помощ. "Това са около 36 хил. лв. Първият транш ще са лицата, на които вече са им отказани енергийни помощи заради превишаване с малко на този праг", каза още социалният министър.

Подкрепи Economic.bg