Песимистична картина около еврото

Драконовските мерки около спасителния пакет за Кипър вредят на доверието сред инвеститорите и най-вече на тези в Словения

128 ~ 4 мин. четене

Еврото продължава да се търгува близо до 4-месечното дъно срещу долара, поразено от патовата ситуация в Италия и опасенията за големите загуби на спестителите в Кипър, които бяха принудени да ги поемат като част от сделка за помощ, която може да уплаши инвеститорите в други задлъжнели европейски държави.

Пазарът засега не показва голяма реакция към нарастващото геополитическо напрежение след съобщението от Северна Корея, че са сложени ракети готови да атакуват американски военни бази в Южна Корея и в Тихия океан.

Евро/долар се търгува почти без промяна на 1.2825, а търговията е слаба, тъй като повечето пазари са затворени заради Разпети петък Единната валута е на път да завърши първото тримесечие с обезценка от 2.9% срещу долара, което ще е и първо тримесечно понижение след второто тримесечие на 2012 година. Еврото изглежда, че се стабилизира, но пазара на облигациите показва различна картина. Доходността по 10-годишните германски облигации спадна вчера до 8-месечно дъно, което показва, че инвеститорите търсят сигурност и пренасочват капиталите си към тях.

Все още няма и никакъв сигнал за пробив в италианската политическа обстановка, където лявоцентристкия лидер Пиер Луиджи Берсани не успя в опита си да да намери изход от кризата, което принуждава президента Джорджо Наполитано да търси друго решение.

В Кипър банките отвориха за първи път през последните две седмици без това да доведе до масово теглене на депозити, въпреки че Никозия призна, че е въвела ограничителен контрол върху капиталите, който ще остане в сила по-дълго отколкото се предвиждаше и вероятно около един месец. Драконовските мерки около спасителния пакет за Кипър вредят на доверието сред инвеститорите и най-вече на тези в Словения. Там доходността по правителствените облигации скочи с над 100 базови пункта заради опасенията, че централната европейска държава ще има нужда от подкрепа заради лошите заеми в банковия сектор.

Важна подкрепа за еврото има около 1.2680, където се намира 61.8% корекция на ралито от юли до февруари. Пробив тук може и за отвори пътя към тест на дъното от миналата година близо до 1.20.

Долар/йена се разменя за 94.10 и по всичко изглежда, че ще отчете печалби за второ поредно тримесечие, което не се е случвало от 2009 година. Силна подкрепа за зелените пари има на 93.78, където преминава Кижун линията по дневна графика на Ичимоку. Двойката не е затваряла под тази линия от средата на ноември, когато инвеститорите започнаха да залагат, че Япония ще преследва агресивни монетарни облекчения. При толкова много внимание около срещата на Японската централна банка на 3 и 4 април, първата под ръководството на новия управител Хирухико Курода, йената показа слаба реакция на серията от икономически новини, включително слаби стойности за индустриалното производство. Пазарите очакват от Курода да увеличи покупките на облигации и матуритета на купуваните книжа. Според някои анализатори обаче има риск от разочарование на пазарите. Те предполагат, че йената може и да поскъпне след заседанието следващата седмица, тъй като прекалено много се е изговорило вече за агресивните монетарни облекчения и най-вероятно няма да се случи нещо, което да изненада пазарите.

Златото със спад за тримесечието и растеж за месеца

Златото падна в четвъртък и затвори първите три месеца на 2013 година със загуба от близо 5%. Опасенията около Европа временно намаляха, а Уолстрий изригна и икономическите данни от САЩ бяха добри, което намали търсенето на сигурност в метала. Той падна след като стана ясно, че БВП в САЩ се е увеличил с 0.4% през последното тримесечие на миналата година на годишна база, което е повече от предишната оценка на правителството. Първоначалните молби за помощи срещу безработица нараснаха през последната седмица, но не толкова, че да заплашат възстановяването на пазара на труда. Силната заетост и пазара на недвижимите имоти през първото тримесечие подтикнаха някои представители на Федералния резерв да поискат по-ранно спиране на програмата за стимули, а това навреди на търсенето на златото като средство за защита срещу инфлацията.

Само за месец март златото отчете покачване от 1% след пет поредни месеца на спадове. Силата му се възвърна при подновените опасения в еврозоната, след като Кипър беше принуден да приеме по-рано през тази седмица строг план за помощ, чиято цел е да се избегне фалита. Златото обаче не успя да задържи ралито след началото на кризата в Кипър, тъй като кредитните проблеми поне засега не се разшириха.

Спот цената в края на деня беше 1595 долара за тройунция. Тя е с 4.7% в сравнение с началото на тримесечието, а сегашното е второ поредно на загуби. Измерено в евро обаче златото отчете за месеца растеж от почти 3%, което е най-доброто му месечно представяне след юли. Вчера златото падаше, тъй като в Кипър спестителите бяха спокойни при нареждането на опашки пред банките, където теглеха ограничена част от спестяванията си. Това беше и първия работен ден на банките след 2 седмици почивка и засега няма сигнали за паническо теглене на влогове. Миналата седмица златото удари едномесечен връх от 1616 долара за тройунция при опасенията, че спасителното споразумение за Кипър на стойност 10 милиарда евро, което ще доведе и до огромни загуби на големите спестители, както и на частните притежатели на облигации, може да стане повод за бъдещи такива спасявания на банковия сектор в еврозоната. Именно страховете свързани с дълга в еврозоната доведоха до рекордните стойности на златото от над 1920 долара за тройунция през септември 2011 година.

Ордерите за покупки вчера намаляха, когато американските борсови индекси нарастваха, а Стандард енд Пуърс затвори над рекордно високото си затваряне от октомври 2007 година, ниво което играеше ролята на значителна съпротива през последните седмици. Отразявайки намалялото инвестиционно търсене, активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust са на път да завършат с най-голям отлив на средства сегашното тримесечие.

Ликвидността на пазарите ще се върне през следващата седмица, когато редовното заседание на Европейската централна банка и данните за заетостта в САЩ могат да дадат насока при търговията на златото.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg