Асен Василев ще е служебният икономически министър

Възпитаник на Харвард, съосновател на Everbread и консултант на правителства - икономическият министър в служебния кабинет

640 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономическият министър в служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще обяви официално в 16 ч. днес, 12 март, ще се казва Асен Василев, научи Economic.bg. Биографията на 34-годишния наследник на Делян Добрев е богата и започва от родния му град Хасково.

Бакалавърската си степен по икономика получава в Харвард. Успоредно с това е учил право и бизнес администрация в Harvard Law School и Harvard Business School, но е прекъснал, за да подпомогне развитието на Everbread. Компанията създаде търсачката за самолетни билети (Haystack).

Също така Асен Василев се занимава с преподаване, с икономическа политика и консултиране на правителството, включително и консултиране на Европейската Комисия за пътническата политика. Василев участва в Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента Плевнелиев.

В България Василев стана известен с организирането на "Харвардските курсове" в Софийския университет "Климент Охридски", на които предаде своите знания на студенти в България. "Всеки студент може да промени българската икономика" посочва той и неговият колега от Харвард Кирил Петков.

За заместник на Василев в МИЕТ се очаква да е Божан Стоянов, който е специалист в областта на енергетиката.

Подкрепи Economic.bg