Атанасова: Лекарите да не се притесняват за заплатите си

Министърът в оставка одобрява решението на Надзорния съвет на НЗОК да повиши бюджета на няколко лечебни заведения е добра стъпка

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лекарите трябва професионално да се грижат за своите пациенти, без да се притесняват, че няма да се плати за тяхната дейност. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова във Велико Търново, където инспектира строително-ремонтните дейности по проекта за създаване на регионален диагностичен център за онкологични заболявания. Проектът е стойност над 7 млн. лв.

"Пациентите да избират лечебно заведение, което поискат, защото парите, които са внесли за здравни осигуровки, ще ги следват", допълни още министър Атанасова. По думите й в здравната каса има заделен резерв от 270 млн. лв., които в края на годината ще се използват за разплащане с лечебните заведения, ако те са извършили над лимитна дейност.

Десислава Атанасова добави, че решението на Надзорния съвет на НЗОК да повиши бюджета на няколко лечебни заведения е добра стъпка и проблемът с финансирането е преодолян. "За януари е платено всичко на 100%. Февруари в момента се отчита и ще се плати също на 100%. През март ще се направи един сериозен анализ за това как се разпределя финансовият ресурс по лечебните заведения и там, където работят лечебните заведения и приемат пациентите, ще си получат финансовите средства. Там, където приемат не е толкова сериозен, ще бъдат преразпределени към работещите лечебни заведения", отбеляза Атанасова.

Здравният министър коментира и проблема с финансирането на интензивните отделения. Според нея, той също е преодолим и анестезиолозите няма да излязат на протести, а нещата ще се решават на базата на преговори.

Подкрепи Economic.bg