Спадът на потребителските разходи в Европа се забавя

Понижението на показателя през последното тримесечие на 2011 г. намалява до 0.1%

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Понижението на потребителските разходи в Европейския съюз (ЕС) се забавя драстично на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. В периода октомври-декември миналата година показателят в ЕС се е свил с 0.1% спрямо съпоставимия период на 2011 г. За сравнение - през третото тримесечие спадът на потребителските разходи беше 1.7% спрямо юли-септември 2011 г.

Данните бяха разпространени от компанията за разплащания Visa Европа, която изготвя барометър за потребителския разход в ЕС на база транзакциите с карти Visa. Едно на всеки 6.75 евро в общността на 27-те държави се харчи с карта Visa. Около 80% от тези средства са с дебитните карти на компанията.

Разходът в страните от ЕС продължава да намалява, но с по-бавни темпове спрямо предходното тримесечие на 2012 г. Това се дължи основно на добрите резултати в трите най-големи икономики в общността. На годишна база през четвъртото тримесечие потребителският разход нараства с 1.3% във Франция и с 2.1% във Великобритания.

Още по-голям ръст се вижда в страните от Източна Европа. България, Чехия и Литва са държавите-членки на ЕС, в които потребителският разход за октомври-декември 2012 г. нараства най-силно. Изследването обаче не дава конкретна информация за трите икономики.

В контраст с положителните данни са Италия и Испания - четвъртата и петата по големина икономики в ЕС. В тях се отчита ускорен спад в разхода и през четвъртото тримесечие на 2012 г. той е съответно 7.6 и 6.5%.

"През 2012 г. домакинствата в ЕС харчат по-малко от 2011 г. - през три от четирите тримесечия потребителският разход е по-нисък на годишна база", коментира Филип Саймс, главен финансов директор на Visa Европа.

Подкрепи Economic.bg