НПО-тата против новия закон за имуществените декларации

Законопроектът беше предложен от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители

Представители на неправителствени организации (НПО) се обявиха срещу приетите на първо четене поправки в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Нововъведенията в закона ги задължават да подават имуществени декларации пред Сметната палата, предава "Фокус".

Законопроектът беше предложен от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители. Той предвижда доходи и имущество да декларират кандидатите за депутати, президент, вицепрезидент, евродепутати и еврокомисари, както и шефовете на ЕРП-та, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове.

"Всички лица в управителни органи на организации с нестопанска цел също трябва да декларират доходите си. Те се трансформират от какавиди в пеперуди в политическото пространство и се превръщат в партии", отбеляза Янев през изминалата седмица.

Група неправителствени организации, в това число Български център за нестопанско право (БЦНП), Форум "Гражданско участие, Сдружение "Деветашко плато", Програма "Достъп до информация" и други обявиха, че не са спазени никакви законови процедури и законопроектът не е бил обсъден със засегнатите страни. Според тях, това се е случило "на тъмно", а истинската причина е, че се страхуват от хората, които излизат на улицата, да протестират.

"Почти всички членове на управителните съвети на НПО организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове", заяви Любен Панов от БЦНП.

"Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41-вото Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете. Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето", добави още Панов.

Коментари: 0