Президентът обявява служебното правителство

Днес ще станат ясни министър-председателят и неговите министри

176 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът Росен Плевнелиев ще представи днес състава на служебното правителство, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Точно в 16 ч. той ще обяви името на министър-председателя и на служебните министри в кабинета.

Държавният глава и служебният премиер ще направят изявления в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Очаква се Плевнелиев да посочи какви ще са целите на временното правителство, освен подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Като възможни кандидати различните медии спрягаха различни имена. Това беше наречено от президента "отстрел" на кандидати, който според някои цели да окаже натиск върху кандидатите и те да не приемат поста.

В интервюто за "Дер Щандард" вчера Плевнелиев описа министрите като хора, успели да изградят сами своите компетентност и репутация и отново посочи, че бъдещият кабинет трябва да покаже повече амбиция от това да организира следващите избори и да овладее донякъде кризата.

До съставянето на служебно правителство се стигна, след като трите най-големи парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, отказаха да съставят нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание.

Бойко Борисов подаде оставка на ръководеното от него правителство на 20 февруари и още тогава заяви, че управляващата партия ГЕРБ не възнамерява да участва в служебен кабинет. Основният му мотив да напусне поста по думите му са протестите, които прераснаха в сблъсъци между полиция и демонстранти.

Подкрепи Economic.bg