Атанасова иска още 20 млн. лева за здраве в Бюджет 2013

Министърът ще настоява пред Симеон Дянков за увеличение на предвидените пари за здравеопазване за следващата година

84 ~ 1 мин. четене

Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че ще поиска още 20 млн. лева над заложението в Бюджет 2013 средства за нейното ведомство.

„Ще поискаме повече пари за Фонда за лечение на деца, за инвестиции и капиталови разходи,” каза тя на форум в Народното събрание, посветен на грипа. Атансова заяви, че се надява и парите, предвидени за за инвестиции и капиталови разходи да бъдат увеличени от 10 млн.  лева на 15 млн. лева.

Министърът на здравеопазването добави още едно направление, което според нея трябва да получи по-стабилно финансиране – общинските лечебни заведения в труднодостъпни места.

„Общо ще поискам с 20 млн. лева повече за следващата година от министър Дянков и от Министерски съвет,” заяви Атанасова. „Знаете, че откакто падна лимитът за лечение изпращаме всички деца, които са одобрени, около 450 деца до този момент, и съответно средствата, които ще се отпуснат за тяхното лечение са около 8 млн. лева до този момент. Следващата година ще поискаме повече.”

Според разчетите на финансовото министерство, направени в проектобюджета за 2013 г. през следващата година парите за здравеопазване от държавния бюджет не се предвижда да се увеличат чувствително. Разходите в сектора ще да бъдат в размер на 3,3 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg