Австралия обяви края на бума при суровините

Според финансовия министър Мартин Фъргюсън доказателство за това е отказът на BHP Billiton да прави големи инвестиции

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-добрите времена за добивната индустрия в Австралия са приключили. Това каза министърът по суровините Мартин Фъргюсън, като даде за пример най-голямата минна компания в света - BHP Billiton, която реши да отложи инвестиция за 34.7 млрд. долара в австралийския добивен център Olympic Dam.

"Трябва да разберете, че бумът при добива на ресурси приключи", каза Фъргюсън в интервю за австралийското радио Australian Broadcasting. "Имаше доста трудности през последните 12 месеца", добави той.

По време на кризата австралийската икономика беше силно подкрепена от огромните приходи от суровини, които идваха от Китай. Най-многолюдната държава купуваше в огромни количества желязна руда, въглища и природен газ, което донесе огромни инвестиции в Австралия. По правителствени оценки инвестициите в добивния сектор през последните години се оценяват на 500 млрд. австралийски долара.

Вчера обаче BHP обяви, че не очаква да прави разходи за големи проекти през тази фискална година, след като цените на металите паднаха, заради мудния глобален ръст.

Мнението на финансовия министър е в контраст с прогнозата на австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia), която преди две седмици прогнозира, че пикът при инвестициите в ресурси ще бъде 2013 г. - 2014 г.

Коментари: 0