БДЖ извива ръцете на Финансовото министерство

Според зам.-министъра Владислав Горанов няма как БДЖ да предоставя сметки, а държавата да ги плаща без условия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Холдинг БДЖ" от една страна извива ръцете, а от друга страна натоварва бюджета. Това каза зам.-финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия. Той коментира спряната субсидия за железниците и желанието на Финансовото министерство да вземе имоти на дружеството, с които да обезпечи парите, които ще даде за изплащането на заемът на железниците към Световната банка.

"Мениджмънта на дружеството трябва да разбере, че не може просто така да представят сметки на държавата и тя да плаща без да бъдат полагани усилия да се реформира дружеството", каза Горанов. Той уточни, че в момента всеки български гражданин плаща по 50 лв. за БДЖ, независимо дали ползва услугите на компанията.

Той уточни, че засега трансферите от държавната субсидия са възобновени и ще продължат да се изплащат до края на годината. "Юлската субсидия обаче няма да бъде изплатена", каза Горанов.

"Натискът за реформи от страна на Финансовото министерство върху железниците не е спирал. Лично министър Дянков ходи на няколко пъти на крак в сградата н БДЖ, за да се опита по всякакъв начин да засили оптимизацията. Разбира се не може да се отрече, че е свършена много работа , но сметките им все още не излизат и така застрашават целия бюджет", коментира още Горанов.

Според зам.-финансовия министър дори БДЖ да фалира, това не представлява опасност за държавата и железопътния транспорт. "В цяла Европа, и в България дори, железният път и инфраструктурата са отделени от подвижния състав. Много отдавна е трябвало "БДЖ-Товарни превози" да бъдат подложени на приватизация и се надявам до края на годината това да се случи. Какъв е този холдинг, който дължи 800 млн. лв. Кой трябва да плати тази сметка. Това е 1 от БВП", коментира Горанов.

Горанов обясни, че ако държавата вземе тези 1000 имота на холдинга, с които ще обезпечи своите плащания, тя ще ги предостави на общините, местните власти и териториалните звена, на които ще има бъдат по-полезни.

Коментари: 0