БЕХ с нови директори още следващата седмица

Промяна на регулациите ще поиска служебният министър Асен Василев

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Промени в ръководството на Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) ще има и то още следващата седмица. В това е категоричен служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. При представянето на екипа си Василев твърдо се обяви за промени в енергетиката, като със сигурност рокадите в борда на директорите на БЕХ ще бъдат обявени следващата седмица.

"Ситуацията в енергетиката е тежка. EVN заплашва с дело срещу България. Има сериозно напрежение в "Мини Марица-Изток". Моята първа задача беше да проведа срещи с всички по веригата - миньори, протестиращи граждани, ръководства на централите, ЕРП-тата...", обясни Василев. От думите му стана ясно, че след проведената среща с ЕРП-тата, министерството е в състояние да вземе няколко спешни мерки за стабилизиране на ситуацията на енергийния пазар. Асен Василев ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране промяна в някои регулации свързани най-вече с определяне на цените на тока от ВЕИ и заводските централи.

"Надявам се следващата седмица да има яснота кои ще са международните одитори на енергетиката. В момента се водят разговори с партньорите", добави Асен Василев. От икономическото министерство ще искат и промяна на такса пренос, за да се изнася българският ток.

Преди коментарите по горещата тема енергетика Асен Василев представи и екипа си, с който ще работи като служебен министър. Виолета Лорер ще е заместник-министър и ще отговаря за малките и средни предприятия и икономиката. Ирена Младенов ще е заместник-министър и ще отговаря за европрограми, инвестиции, иновации и предприемачество. Божан Стоянов ще е заместник-министър, който ще отговаря за енергетиката.

Подкрепи Economic.bg