BNP Paribas бяга от Италия и Испания

Най-голямата френска банка може да трансферира кредити за 20 млрд. евро към Белгия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата френска банка BNP Paribas ще опита да намали дупката от 40 млрд. евро между отпуснати кредити и набрани депозити в Италия и Испания. Това според неназовани източници на Bloomberg ще се случи чрез прехвърлянето на кредити към белгийското подразделение, което разполага с много местни депозити.

Според информацията трансферът ще бъде ограничен до 20 млрд. евро. Освен това обаче банката ще прехвърли други 10 млрд. евро към Швейцария под формата на стоково-финансови активи.

Целта на банката е да намали разминаването между кредити и депозити, каквото се наблюдава в засегнатите от дълговата криза държави. През миналия месец кредитната агенция Moody's понижи рейтинга на BNP Paribas, като се обоснова именно с огромното разминаване в някои държави.

Не е лесно да кредитираш испански и италиански компании без да имаш местни депозити, коментира Кристоф Ниждам, анализатор в AlphaValue. Според него това е причината банката да се насочи към други пазари, където да кредитират. От банката отказват да коментират трансфера на финанси.

През миналата година BNP Paribas отписа гръцки държавен дълг на стойност 3.2 млрд. евро. Банката започна масово да се освобождава от дългови книжа на европейски държави засегнати от дълговата криза. Експозициите в италиански дълг например бяха намалени с 43% до 11.6 млрд. евро.

Коментари: 0