БСП и ДПС не искат да съставят кабинет

Според социалистите предложението на Бойко Борисов е "истерично", според Лютви Местан - неадекватно

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Лидерът на БСП Сергей Станишев отхвърли предложението на премиера в оставка Бойко Борисов ГЕРБ да даде 20 депутати, за да може парламентът да продължи да работи и БСП и ДПС съставят кабинет. "Чудя се дали да коментирам това толкова несериозно и истерично предложение", заяви на извънреден брифинг лидерът на социалистите.

Според Станишев това Народно събрание е изчерпало доверието и президентът трябва по-скоро да сформира служебен кабинет.

Служебното правителство е право и отговорност на президента, не е форма на коалиционно правителство, каза Станишев.

Той посочи, че БСП не бяга от отговорност, но е готова да я носи, ако й е дадена на базата на вота на избирателите.

"Господин Борисов не разбира не само защо си отиде, не разбира какво е направил на хората, до какво състояние ги е докарал, за да излязат на такъв протест", каза още лидерът на социалистите.

От ДПС също отхвърлиха идеята на премиера в оставка, определяйки я за поредния опит за прехвърляне на отговорността върху други политичeски сили.

"Изчерпан е не само той и Кабинетът му, но и Парламентът, в който има мнозинство. Независимо от това той, разбирайте и партията му, носят еднолично цялата отговорност за тежката социална криза. Затова ДПС ще върне мандата на Президента още не в деня, а в мига на получаването му", се казва в изявление на лидера на партията Лютви Местан, публикувано на интернет страницата на движението.

Според Местан Бойко Борисов ставал "все по-неадекватен" в момент, когато трябвало да бъде "една идея по-отговорен".

Подкрепи Economic.bg