БСП поиска оставката на кабинета на митинг в София

Според премиера социалистите са "много яростни в момента" заради намалението на цената на руския газ

Хиляди членове и симпатизанти на левицата се събраха на национален протест на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и поискаха оставката на правителството на ГЕРБ.

"Ние сме тук не само защото хората тънат в мизерия, не само защото идват избори, а защото ГЕРБ вкара всеки човек и страната в криза", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БНТ. По думите му управляващите от ГЕРБ "разглеждат държавата като плячка, която разкъсват и раздават на своите приближени" и затова левицата иска тяхната оставка.

Лидерът на БСП посочи, че България има нужда от цялостна, смислена, радикална промяна, която да я направи модерна, европейска социална държава с работеща икономика и с институции, които се контролират от гражданите и работят за общото благо.

На протестния митинг бяха откроени проблемите на майките, на пенсионерите, на младите хора, проблемите на перничани след земетресението, както и тези в здравеопазването.

Междувременно левицата и управляващите влязоха в задочен спор за обявения брой на присъстващите на протеста. Според БСП техните подръжници на площада са били 20 хиляди. Според Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, “БСП са надписали броя на дошлите на протеста”.

"Единственото, което е хубаво на този митинг, е че доста роми са взели пари, че доста хора са се разходили до София, да си напазаруват, и по много от магазините са вдигнали оборота", бе коментарът на премиера Бойко Борисов по повод протеста на левицата. Пред "Фокус" той заяви, че днешният митинг е бил една хубава екскурзия до София. "Да видят как съм я направил. Да видят метро на живо, защото никога не са го виждали, да видят градинките, да видят естакадите, да видят чистотата в София”, каза Бойко Борисов.

Той посочи, че от БСП сигурно са "много яростни в момента", защото отпаднаха посредниците за доставка на природен газ.21 – 22 % намаление на цената на газа е много нещо – те не могат да го понесат, каза още министър-председателят.

Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че социалистите в България са единствените, които са водили страната до кризи.

Коментари: 0