БТК ще плати на държавата 92 млн. евро

Парите би трябвало да постъпят в Сребърния фонд

Някогашният монополист на пазара у нас - Българска телекомуникационна компания (БТК) ще трябва да плати на държавата бонус от 92 млн. евро. Сумата беше присъдена на България пот Арбитражния съд в Лондон. Парите са от делото срещу бившите собственици на БТК - "Вива Венчърс", пише Стандарт.

Интересите на страната ни защитава щатската адвокатска кантора White and Case, която беше избрана след проведена процедура от Министерството на финансите. Причина за възникване на съдебния спор бе препродажбата на 65% от капитала на БТК за 1.2 млрд. евро през 2007 г. Преди това регистрираната във Виена компания, която по онова време беше собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент Интернешънъл", купи въпросните 65% от БТК чрез проведена процедура по приватизация.

Процедурата ще се запомни с това, че продължи 2 години поради множеството възникнали проблеми, част от които се решаваха и в съда. Така ябълката на раздора се яви клауза в тогавашния приватизационен договор, според която държавата има право да получи до 10% от всички нетни постъпления (clawback), надхвърлящи 300 млн. евро, ако БТК бъде препродадено до 3 години след придобиването. БТК беше продадено през 2007 г., но въпросният процент така и не постъпи към Агенцията за приватизация.

"Поздравявам колегите от Министерство на финансите - свършили са блестяща работа", коментира шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. От финансовото министерство са отказали официален коментар. Сумата от 92 млн. евро трябва да постъпи в Сребърния фонд и след това да се използва за плащане на пенсии, тъй като тя има статута на несъбрани вземания на АПСК. Настоящето ръководство на БТК няма нищо общо с делото.

Коментари: 0