Банката за развитие финансира предприятия с кредит от чужбина

Средствата се предоставят за срок от 7 години

3734 ~ 1 мин. четене

Международната инвестиционна банка (МИБ) отпусна на Българска банка за развитие (ББР) 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Кредитът е първият одобрен за България в рамките на новата кредитна политика на международната банка.

Споразумението беше подписано в Москва от председателя на Управителния съвет на МИБ Николай Косов и от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и изпълнителния директор Илия Караниколов.

В банката внимателно разглеждаме новите възможности за развитие на нашите програми, а партньорството с Международната инвестиционна банка открива много добри перспективи за ефективна подкрепа на българските предприемачи. Сигурен съм, че днешното споразумение е само първата крачка от едно ползотворно сътрудничество между двете институции в подкрепа на българския бизнес“, заяви Асен Ягодин след подписването на кредитното споразумение.

Средствата се предоставят за срок от 7 години и могат да бъдат използвани както за директно кредитиране на бенефициенти, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговски банки. ББР е договорила линия при много благоприятни условия.

След официалното подписване на споразумението двете финансови институции са определили възможните насоки за сътрудничество и конкретните форми за тяхната реализация.

Подкрепи Economic.bg