Банкерите са против икономиите

От Института за международни финанси смятат, че политиците играят опасна игра в желанието си да намалят дълговете

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Политиците играят опасна игра като поставят желанието си за намаляване на дълга пред координираните усилия за подсилване на растежа. Това е становището на Институт за международни финанси (IIF), изразено по време на срещата по повод 30 години от създаването на организацията. Те отправиха критики към политиците, че само с икономии ще влошат ситуацията.

"Големите икономики трябва да координират усилията си или рискуват постоянна нестабилност и слаб растеж. Несигурността около финансите на големите европейски страни засилва нестабилността", коментира Председателят на IIF Чарлз Делара.

Според него световната икономка е на кръстопът, тласкана в една посока чрез разхлабена валутна политика, и в друга чрез фискална дисциплина. По думите му ситуацията в Гърция, където икономиката и бедността достигат рекордни нива, е сериозно притеснение.

"Спешно е да се завърши сегашната проверка на гръцката програма, като се удължат сроковете за постигане на целите за бюджетния дефицит", допълни Делара.

Той посочи още, че страните от Г-20, включително САЩ и Япония, трябва да координират усилията си, за да се справят с проблемите пред растежа. "Международният частен сектор е готов да свърши своята част и да сътрудничи, с обичайната си отговорност, с публичния сектор", допълни Делара".

Подкрепи Economic.bg