Барозу иска Енергиен съюз на ЕС до края на 2014 г.

Трябва да създадем икономика, която не зависи от вноса на нефт и газ, казва шефът на ЕК

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) би искала към края на годината в Европейския съюз (ЕС) да бъде формиран единен енергиен пазар. Това заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в изказването си пред Европейския парламент (ЕП).

Той обърна внимание на зависимостта на ЕС от вноса на енергийни ресурси. Според шефа на ЕК „решението е създаване на ниско въглеродна, конкурентноспособна, енергийно сигурна икономика, която да не зависи от вноса на нефт и газ”.

„Надявам се до края на годината  да се създаде единен енергиен пазар, основан на икономика, която диверсифицира източниците на енергия в това число и от гледна точка на географията, на икономиката, която включва възобновяеми източници, повишава ефективността на енергопотреблението, подобрява енергийната инфраструктура”, каза Барозу.

Европейският съвет в края на миналата седмица одобри стратегията на ЕС в областта на енергийната сигурност и климата. „Тя беше предложена от ЕК, като до края на октомври тя трябва да бъде допълнена”, припомни Барозу.

Наследникът на Барозу на поста – Жан-Клод Юнкер, обеща създаването на Европейския енергиен съюз да му бъде „основен приоритет”. По този начин идеята на полския премиер Доналд Туск бе подкрепена от висшето ръководство на ЕП и предстои да бъде прокарвана от новия състав на ЕП и ЕК.Подкрепи Economic.bg