Барозу проверява Европейската комисия за "бръмбари"

Председателят на ЕК иска пълен контрол на сигурността в европейските институции

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска контрол на сигурността на Комисията след твърденията за шпиониране на институциите на ЕС от САЩ, съобщи Пиа Аренкилде-Хансенм, говорител на ЕК.

"Предвид тези твърдения президентът Барозу нареди на компетентните служби на Комисията да пристъпят към пълен контрол на сигурността", заяви тя на пресконференция. Германският седмичник "Шпигел" съобщи вчера, че шпионската програма на Агенцията за национална сигурност на САЩ била насочена срещу институциите на ЕС.

Според изданието програмата се състояла в поставяне на микрофони в представителството на ЕС във Вашингтон и проникване в мрежата за четене на имейлите и вътрешните документи. Представителството на ЕС в ООН било наблюдавано по същия начин.

Говорителят на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън съобщи, че "офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон са се били преместили след датата, за която се твърди, че е извършен шпионажът". "Имаме напълно нова система за сигурност", посочи Майкъл Ман и допълни, че обвиненията "явно се отнасят за старо положение". "Винаги правим инспекция на сигурността, когато се нанасяме на ново място и продължаваме постоянно да наблюдаваме сигурността", каза още той.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери оправда шпионирането като заяви, че търсенето на информация за други страни не е нещо необичайно.

Коментари: 0