Белият дом отмени срещата на Обама с Владимир Путин

Новината идва след решението на Русия да даде политическо убежище на Едуард Сноудън

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Американският президент Барак Обама отмени срещата си с руския си колега Владимир Путин, която трябваше да се състои преди срещата на G-20 следващия месец, предава CNN.

От Белия дом съобщават, че до това решение се е стигнало поради няколко факта, между които е липсата на напредък в двустранните взаимоотношения между двете страни по въпроси като противоракетна отбрана, търговски взаимоотношения, международни въпроси по сигурността и човешките права.

Новината идва след решението на Русия да даде политическо убежище на Едуард Сноудън. Случаят Сноудън е бил споменат като една от причините за отмяната на срещата между Путин и Обама, но в никакъв случай не е основния фактор за решението на САЩ.

Според Financial Times, "Сноудън е най-малкия проблем във взаимоотношенията на Америка с Русия". Изданието твърди, въпроси като подкрепата на Кремъл на режима на Башар ал-Асад в Сирия и отказът за бъдещо намаляване на ядреното оръжие, са с по-голяма тежест за взетото решение за отмяна на срещата.

Според Юри Ушаков, сътрудник на президента Путин, обаче, решението на Белия дом е свързано с решението на Кремъл да даде убежище на Сноудън. По думите на Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи, решението на САЩ е "безотговорно", съобщи ИТАР-ТАСС.

Насрочената за петък среща между американския държавен секретар Джон Кери, министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл и руските министри на външните работи и отбраната - Сергей Лавров и Сергей Шойгу, ще се състои. Очаква се на срещата да се обсъдят бъдещите двустранни отношения между двете страни по различни въпроси, един от които е случаят със Сноудън.

Подкрепи Economic.bg