Берлускони: Еврозоната ще изчезне без реформи

Бившият италиански премиер разкритикува Никола Саркози за свалянето на Муамар Кадафи

Автор: Николай Марченко

Еврозоната ще изчезне, ако не бъдат направени решителни реформи. Това заяви в интервю за кореспондента на британската радио-телевизия BBC в Рим бившият италиански премиер Силвио Берлускони.

Интервюто е взето в Милано, тъй като скандалният политик излежава присъда по делото Mediaset под вид на домашен арест и обществено-полезен труд в старчески дом и не може да се появява в Рим повече от два пъти седмично.

Дни преди изборите за Европарламента (ЕП) политикът реши да разкритикува "небалансираната икономическа политика" на Европейския съюз (ЕС), която според него „заплашва оцеляването на еврозоната”.

"Нуждаем се от радикални промени, защото в противен случай икономическото положение ще ни принуди, както и други европейски страни, да изоставим еврото и да се върнем към националните си валути", заяви Берлускони за Би Би Си.

Бившият премиер на Италия, изключен от парламента и политиката поради укриване на данъци, не пропусна да отправи укор и към бившия френски президент Никола Саркози за революцията срещу покойния диктатор Муамар Кадафи в Либия.

"Той се страхуваше, че моето приятелство с Кадафи може да попречи на Либия да доставя на Франция петрол и газ", обясни Берлускони."Така той изпревари другите страни, за да нападне Либия и Кадафи, и според мен това бе голяма грешка", обобщи експремиерът на Италия.

Коментари: 0