Берлускони се чувствал "длъжен" да остане в политиката

Бившият премиер на Италия влиза в ролята на пазител на народа срещу произвола на съда

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони - в отговор на решението на съда в Милано, който го призна за виновен по дело за данъчни измами, обяви намерението си да остане в политиката, предаде Reuters.

Пред "Canale 5", който е част от медийната му империя "Медиасет",  Берлускони разясни, че се чувства "задължен" да остане в политиката, за да предпази италианците от съдебен произвол като този, на който е подложен самият той.

"Чувствам се задължен да остана в тази област, за да се реформира съдебната система, тъй като не бива да се допуска това, което се случи на мен, да се случва на останалите италиански граждани", сподели 76-годишният Берлускони.

Не стана ясно обаче дали бившият премиер, който в момента е член на долната камара на парламента, имаше предвид, че ще се кандидатира за високопоставен пост или ще остане като политически активист на десницата.

Освен това решението на съда включва петгодишна забрана да се кандидатира за политически постове. Както и наблюдатели посочват, едва ли реално ще се стигне до влизането в сила на тази присъда, тъй като докато мине на всички инстанции, Берлускони теоретично ще може да участва в следващите избори през април.

На спешно свикана пресконференция във вилата му "Джернето" по-късно Берлускони рязся съмненията, че се цели в поста на министът-председател. Той обяви, че е е станал жертва на "заговор" на европейските лидери, съобщи ИТАР-ТАСС. "С усмивка на уста Ангела Меркел и Никола Саркози се опитваха да дискредитират политическия ми имидж на световната арена", оплака се Берлускони, добавяйки, че е решил да подаде оставка, съобразявайки се единствено с интересите на страната си.

Медийният магнат е най-дълго задържалият се на власт министър-председател на Италия със своите почти 20 години в управлението. Осъждането му на четири години затвор се превърна във водеща световна новина. Сега обаче се смята, че предвид възрастта на бившия премиер и спецификите на процеса за обжалване на присъдите в Италия, които могат да се подават до достигане до давността на делото, съдът ще "изтрие" три години от неговата присъда.

Берлускони е осъждан три пъти от 90-те години досега на първа инстанция, но апелативните съдилища отменяха присъдите.

Коментари: 0