Бернанке призова за по-висок таван на дълга на САЩ

Според председателя на Федералния резерв това е начинът страната да избегне ситуация, в която правителството да не може да изпълнява плащанията си

152 ~ 1 мин. четене

Председателят на Федерален резерв на САЩ Бен Бернанке призова Конгреса да вдигне тавана на дълга на САЩ, за да се избегне опасността от катастрофален банкрут.

„От особена важност е Конгресът да предприеме нужните действия и да повиши тавана на дълга, за да се избегне ситуация, в която правителството да не може да изпълнява плащанията си”, заяви Бернаке по време на форум в Мичиган. Той посочи, че вдигането на ограниченията върху заемите не означава одобряване на нови държавни разходи.

Таванът на дълга на САЩ трябва да бъде вдигнат над сегашното равнище от 16,4 трилиона долара до средата на февруари, за да продължи финансирането на годишния дефицит от 1 трилион долара, съобщи бюджетната служба към Конгреса, цитирана от ДПА.

Републиканците в Конгреса заплашиха, че ще обвържат всяко вдигане на тавана на дълга с искания за орязване на разходите. Това беше обсъждано по-рано този месец при спора за мерките за икономии, известни като "фискалната скала".
 

Подкрепи Economic.bg