Бернанке прогнозира икономически растеж в САЩ

Федералният резерв не е по-малко ангажиран с гъвкавата си политика, добави председателят, който трябва да напусне поста в края на месеца

108 ~ 1 мин. четене

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който се оттегля от поста в края на януари, призова за повече активност за гарантиране възстановяването на Съединените щати от финансовата и икономическа криза, предаде AFP.

В изказване на ежегодната среща на Асоциацията на американската икономика във Филаделфия Бернанке проследи осемте си години на кормилото на централната банка на Съединените щати, през които преодоля финансовата криза от 2008 г.  „Безполезно е да казвам, че моето управление беше динамично – за Федералния резерв, за страната и за мен лично”, каза той.

„Комбинацията от финансово оздравяване, по-големият баланс на жилищния пазар, по-малкото фискални ограничения и, разбира се, трайното разхлабване при монетарната политика, създават добри предпоставки за икономически растеж на САЩ в идните тримесечия“, коментира Бърнанке.

Федералният резерв не е по-малко ангажиран с гъвкавата си политика, добави той. Миналия месец Фед сви обема на програмата си за изкупуване на облигации с 10 млрд. до 75 млрд. долара месечно, изтъквайки силния пазар на труда и икономическия растеж.

Бернанке подчерта, че заетостта е нараснала със 7.5 милиона души от 2010 и че икономиката вече расте в 16 от последните 17 тримесечия, като доказателство за успеха на политиките на Фед, сред които бе и предварителното известяване за намеренията на централната банка.

На 31 януари Бернанке напуска поста и ще бъде заменен от сегашната си заместничка Джанет Йелън.

Коментари: 0